Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame franjestaart vleermuis terug in ijskelder van Schaep en Burgh

12 februari 2024 | Lisette van Effrink

Natuurmonumenten is aangenaam verrast door de jaarlijkse wintertelling van vleermuizen in de ijskelder van Schaep en Burgh. Na 5 jaar afwezigheid is de franjestaart weer teruggekeerd naar de ijskelder. Ook de baardvleermuis die vorig jaar terugkeerde, was nu weer aanwezig. Tijdens de telling zijn in totaal 14 vleermuizen geteld, waaronder 11 watervleermuizen, 2 franjestaarten en 1 baardvleermuis.

Franjestaart

In heel Nederland wordt elke winter het aantal vleermuizen geteld in ondergrondse verblijven, zoals ijskelders, bunkers en mergelgroeven. De in Nederland voorkomende vleermuizen houden namelijk allemaal een winterslaap. Deze tellingen worden door vrijwilligers uitgevoerd en geregistreerd in het landelijke Meetprogramma Wintertellingen Vleermuizen. Uit deze inventarisaties blijkt een grote toename van het aantal vleermuizen. Dit geldt ook voor de franjestaarten en baardvleermuizen. Desondanks zijn deze soorten vrij zeldzaam in Nederland.

’s-Gravelandse Buitenplaatsen belangrijk voor vleermuizen

De ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen bestaan bijna 400 jaar. Door het grote aantal oude bomen met holtes is dit een belangrijk gebied voor vleermuizen. De oude bomen gecombineerd met cultuurhistorische objecten, zoals de ijskelder, laat goed zien hoe het in standhouden van cultureel erfgoed heel goed samengaat met natuurbescherming. De terugkeer van de franjestaart en baardvleermuis zijn hier schoolvoorbeelden van.

IJskelder ideaal winterverblijf

Al 50 jaar weten vleermuizen hun weg goed te vinden naar de IJskelder op Schaep en Burgh. Hier overwinteren zij in de donkere en vochtige kelder van Natuurmonumenten. Door onderhoud in en rondom de kelder blijft de luchtvochtigheid hoog wat belangrijk is voor de soorten vleermuizen die zich hier bevinden. De constante temperatuur, rust en het ontbreken van licht maken van de ijskelder een goede plek om te overwinteren.

De ijskelder is niet toegankelijk, omdat we de rust voor de vleermuizen willen bewaren. Je kunt deze echter wel van buiten bewonderen! De ijskelder ligt op de route van de mooie wandeltocht langs Boekesteyn en Schaep en Burgh.

Waar danken de baard-, watervleermuis en de franjestaart hun naam aan?

De watervleermuis jaagt heel laag boven het water in de zomer op insecten. De baardvleermuis heeft een zwarte snuit, net alsof er via de oren een donkere baard over zijn snuit groeit. De franjestaart heeft, zoals de naam al aangeeft, aan de ‘staartvlieghuid’ een voor vleermuizen unieke ‘dichte rij stijve gekromde haartjes’.

Lisette van Effrink
Lisette van Effrink