Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort Hinderdam

Fort Hinderdam

Welkom in Fort Hinderdam

Van Fort Hinderdam is niet meer bewaard gebleven dan overwoekerde ruïnes op een eiland in de Vecht. Vanaf de oever heb je uitzicht op het eiland en het fort.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Hinderdam
  • Routes

Over het gebied

Geschiedenis van het fort

Vanwege de strategische ligging in de Vecht diende het fort als verdedigingswerk van zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Stelling van Amsterdam.Vanaf het fort kon men de kade en de beide oevers van de Vecht afsluiten en verdedigen. De verdedigingswerken zijn zoveel mogelijk in het landschap verzonken zodat ze onzichtbaar waren voor de vijand.

Planten en dieren op het fort

In het fort en de bijgebouwen leven onder meer de baardvleermuis, watervleermuis en gewone grootoorvleermuis. Natuurmonumenten zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in het fort ten behoeve van deze beschermde dieren. Rond het fort liggen rietlanden die zijn begroeid met bomen en struikgewas. Op sommige plaatsen komt het zeldzame zomerklokje voor. De felgekleurde ijsvogel broedt aan de oever.

Uitzicht op het fort

Het eiland en het fort zijn helaas niet toegankelijk, maar wel te overzien vanaf het water en de openbare weg.

  • Volg de fietsroute langs de Vechtplassen (28 km) en je fietst ook langs Fort Kijkuit. 
  • Vanaf de waterbank aan de Vecht, een replica van de bank die hier in de Gouden Eeuw stond, kijk je uit op Fort Hinderdam. Je vindt het uitzichtpunt aan de Klompweg bij de boerderij Overdam (aan het begin van het Aetsveldse Pad richting Weesp).
In Fort Hinderdam vind je de zeldzame plant het zomerklokje

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid