Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Einde Gooi en Cronebos

Cronebos

Welkom in Einde Gooi en Cronebos

Vroeger lagen hier de woeste gronden van Hilversum waar de Erfgooiers hun schapen lieten grazen. Nu liggen er dichtbegroeide bossen, met allerlei planten en dieren waaronder de zeldzame das. Twee prachtige verborgen plekjes waar je in alle rust van de natuur kunt genieten.

Diederik
Diederik Aarendonk

Boswachter van dit gebied

Meer over Einde Gooi en Cronebos

Over het gebied

Einde Gooi en het Cronebos behoorden vroeger tot de ‘woeste gronden’ ten zuiden van Hilversum. In de Middeleeuwen was hier het Gooiersbos. Door houtkap voor landbouw ontstond uiteindelijk een groot heidegebied waar de Erfgooiers hun schapen lieten grazen. Vanaf de negentiende eeuw kwam de grond in het bezit van particulieren en werd hier weer bos aangeplant.

Einde Gooi

Einde Gooi is een oud landgoed van 150 hectare op de grens van Noord-Holland en Utrecht. Het is hier heerlijk rustig en daardoor een thuis voor allerlei dieren. De schuwe das heeft zich vanuit dit natuurgebied over heel Utrecht verspreid. Loop over de slingerende beukenlanen en smalle bospaadjes en geniet van prachtige doorkijkjes over akkers en weilanden. Ook ligt hier een oud sterrenbos met zeven lanen verstopt. Met een beetje geluk zie je onderweg een ree, zwarte specht of raaf.

 

Das Einde Gooi

Cronebos

Natuurmonumenten kreeg het Cronebos in 1962 via een erfenis in eigendom op voorwaarde dat het vernoemd werd naar de echtgenoot van mevrouw Black-Crone. Daarvoor heette het Tolbos en bij de ingang staat nog altijd het oude tolhuis. Het bos is heel gevarieerd en er staan indrukwekkende douglassparren en beuken. Ook liggen er twee poelen waar kikkers, padden en salamanders leven. Op warme dagen zie je hier veel libellen vliegen. Vogels voelen zich helemaal thuis in het Cronebos en onderweg kun je onder meer vinken, kepen en boomklevers zien.

Poel Cronebos

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Einde Gooi en Cronebos

Nieuws

Einde Gooi en Cronebos

Wat wij hier doen

Vrijwilligers en meedenkers

Natuurmonumenten onderhoudt beide natuurgebieden met hulp van vrijwilligers. Zij snoeien bomen en struiken, maken de poelen schoon, hooien en maaien graslanden en doen nog veel meer. Ook zijn er op beide plekken communities actief bestaande uit omwonenden en betrokken natuurliefhebbers die meedenken over het beheer van de gebieden en mogelijkheden om mensen hiervan te laten genieten. Ook vrijwilliger worden of meedenken? Neem contact op met boswachter Diederik Aarendonk via [email protected]