Ga direct naar inhoud

De Bezige Bijen top 5

Bzzz! In Nederland leven wel 360 verschillende soorten bijen. Elke bij is net weer een beetje anders dan de andere. Maar hoe houd je bijensoorten uit elkaar? OERRR zet de leukste bezige bijen voor je op een rijtje.

Hommel

Elke bijensoort is weer nét even anders. Hommels kunnen bijvoorbeeld wel 5 keer groter zijn dan sommige kleine bijensoorten. Hommels zijn ook lekker wollig terwijl andere bijen weer helemaal kaal zijn. En wist je dat er zelfs vliegen zijn die doen alsof ze een bij zijn? Ga eens naar buiten en kijk of je één van de onderstaande bezige bijtjes kunt spotten!

Honingbij

Honingbij

1. Honingbij

Misschien wel de bekendste bij die er is: de honingbij. In Nederland komen honingbijen niet in het wild voor. Ze worden alleen door imkers in bijenkasten gehouden en verzorgd. Ze zijn zwart-geel gestreept en worden 9-14 mm lang. Je kunt honingbijen vrijwel het hele jaar zien. Zelfs op warme, zonnige winterdagen.

Metselbij

Metselbij

2. Rosse metselbij

Een echte bouwvakker, deze bij! Deze bijensoort legt z'n eitjes graag in jouw bijenhotel en metselt dan tussen elke eitje een soort muurtje zodat de eitjes goed opgeborgen liggen. Hij dankt zijn naam ook aan zijn rossige achterlijfje. Ze komen in heel Nederland voor en dan vooral in stedelijke gebieden of bij een bosrand.

Vosje

Vosje

3. Vosje

Dit bijtje vermomt zich als vos door dezelfde kleur beharing op z’n bovenlijf. Hij valt wel op met z'n zwarte kop en lange lijf! Het vosje maakt zijn nest in zelf gegraven gangen onder de grond. Het liefst vliegt hij rond in stedelijke gebieden en dan vooral in tuinen, plantsoenen en parken. Ga eens naar buiten en kijk of je dit bijtje kan spotten! 

Gewone schermbij

Gewone sachembij

4. Gewone sachembij

De Gewone sachembij is een opvallende verschijning met z'n breedgebouwde lijf. Zo gewoon is hij dus helemaal niet! Deze bijensoort heeft een lange tong waarmee hij nectar uit bloemen haalt. Je ziet ze daarom veel bij bloemen met een kelkje (waar de bij diep in moet duiken om nectar te halen) zoals dovenetel en longkruid.

Aardhommel

Hommel

5. De hommel

Deze vrolijke vriend heb je vast wel eens zien rondvliegen in de tuin of op je balkon. Wat veel mensen niet weten, is dat de hommel ook een bij is. Hij is alleen veel groter en hariger dan andere bijen. Met al die haren kan hij makkelijk stuifmeel uit een bloem meenemen. Net als de honingbijen zijn de hommels sociale bijen. Dit betekent dat ze in een volk samenleven. In het hele vroege voorjaar kan je ze al zien vliegen. Dat is dan meestal de koningin. Ze gaat op zoek naar eten en vervolgens aan de slag met het bouwen van een nest. Lees meer over de bijzonder levenscyclus van de hommel

Hoeveel hommels zie jij in je tuin? En zie je wat hun lievelingsbloemen zijn? Als de hommel lekker zit te eten, kan je misschien wel voorzichtig zijn bontjasje aaien. 

Zweefvlieg

Zweefvlieg

Lijkt op een bij maar is het stiekem niet: de bijvlieg

De bijvlieg lijkt op een bij maar het is gewoon een vlieg in een bijenpakje! Hij heeft dezelfde kleur en beharing als een honingbij maar als je hem eens rustig van dichtbij bekijkt, zie je de verschillen. Ze hebben hele korte antennen en maar één paar vleugels in plaats van twee. Kun jij de verschillen zien?

Doe mee met de Nationale Bijentelling

Bijen tellen, waarom zou je dat doen? Omdat het niet goed gaat met de bij in Nederland. Van de bijna 360 bijensoorten in Nederland is meer dan de helft aan het verdwijnen. Als we meer over bijen weten, kunnen we ze beter helpen. Daarom is er elk jaar de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april. Tel je mee?

Misschien vind je dit ook leuk: