Vlierbloesemsiroop maken
Heb jij een vlierbloesemstruik in de buurt? Tussen mei en juli bloeit de vlier. Wist je dat je van de bloesem heerlijke vlierbloesemsiroop kunt maken? Met een paar ijsklontjes een heerlijke dorstlesser!
Speeltip
Wanneer bloeit de vlier?
De gewone vlier bloeit tussen mei en juli. De vlierbloesem bestaat uit een soort bollen, ook wel schermen genoemd, met kleine witte bloemetjes. Deze bloemetjes ruiken heerlijk! En van de witte bloemetjes kun je goed vlierbloesemsiroop maken voor, jawel, vlierbloesemlimonade. Een heerlijke dorstlesser!
Wat heb je nodig?
- Ongeveer 20 vlierbloesem bloemen
- 1,5 liter water
- 1 biologische citroen
- Rietsuiker naar smaak
- Doek of koffiefilter
- Kan en fles
Vlierbloesemsiroop maken doe je zo
- Pluk 's ochtends de vlierbloesem, dan is de smaak het lekkerst. Pluk geen uitgebloeide bloesem of knoppen. En wees lief voor de natuur: pluk niet een hele struik kaal.
- Schud de beestjes uit de bloesem en doe de bloemetjes (zonder af te spoelen) in een pan en vul deze met het water.
- Snij de citroen in schijfjes en leg ze er bovenop.
- Laat de pan 1 a 2 dagen koel en donker staan met een deksel of theedoek erop.
- Zeef het mengsel dan door een fijne zeef en daarna door een doek.
- Vang het vocht op en gooi de bloemen weg.
- Meet af hoeveel vocht je dan over houdt. Per liter vocht weeg je een kilo suiker af.
- Doe het vocht samen met de suiker, schil van de citroen en het citroensap in een pan en breng dit rustig aan de kook. Laat dit rustig pruttelen tot alle suiker is opgelost.
- Haal de citroenschil eruit en schenk de vlierbessensiroop in een gesteriliseerde fles of weckpot. Zo kun je het een tijdje bewaren.
Belangrijk: Neem alleen wat je nodig hebt en pluk van verschillende struiken. De rest kan doorgroeien tot vlierbessen en dit is weer voedsel voor vogels.