Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Buurserzand. Tien kilometer lang genieten.

Waar: Buurserzand

De Hereford runderen passen mooi in de omgeving op het Buurserzand.
2 uur 20
10 km

Over de route

Kom helemaal tot rust tijdens een wandeling van tien kilometer door het Buurserzand.  De route gaat langs los hoes De Bommelas, het idyllische Buursermeertje en de Harrevelder Schans. Onderweg wandel je een stuk langs de Buurserbeek. De laatste pauzestop is uitzichtpunt het Rietschot. Eenmaal terug, smaakt een kop koffie met appelgebak op het panorama-terras van De Wakel extra lekker!

 

Waar kun je starten

De Wakel Buurserzand
De Wakel in het Buurserzand is inmiddels een bekende ‘pit stop’ voor wandelaars en fietsers. Wakel is het Twentse woord voor jeneverbes.  Een bijzondere naam voor een bijzondere locatie.

    Wat kom je onderweg tegen?

    Buurserzand - De Wakel
    De Wakel in het Buurserzand

    1. De Wakel

    Vanaf de parkeerplaats Molenbelt volgen we de oranje pijlen en lopen richting Infocentrum De Wakel. Ooit was De Wakel de werkschuur van Natuurmonumenten. Nu is het een gezellige informatieruimte waar je ook terecht kunt voor koffie met appelgebak, frisdrank of een ijsje. Wist je dat ‘Wakelbuske’ het Twentse woord is voor jeneverbesstruik? De Wakel laten we rechts liggen en we vervolgen het pad richting de jeneverbessen en het wildrooster.

    hereford buurserzand
    Herefords

    2. Herefords als grasmaaiers

    In het voorjaar komen bij veel mensen de grasmaaiers weer uit de winterstalling. Wij hebben natuurlijke maaiers, de grazende Hereford runderen. Het zijn sobere, sociale dieren met een rustig karakter. Af en toe zijn ze een beetje nieuwsgierig en komen ze buurten. Ze zorgen er voor dat grassen als pijpenstrootje en jonge bomen de heide niet overwoekeren. Ze hebben geen hoorns. Erg handig want zo beschadigen ze geen jeneverbessen als ze er rondom heen grazen. 

    Jeneverbes in avondzon
    Jeneverbes

    3. Oude jeneverbessen

    Het Buurserzand staat bekend om de vele jeneverbessen. Enkele struiken zijn meer dan 100 jaar oud. Vroeger hielden de schapen die hier graasden de begroeiing kort. Met het verdwijnen van de schaapskuddes vonden de jeneverbessen overal plekken met open zand waar ze ongestoord konden kiemen. Ze groeien heel erg langzaam. De laatste jaren komen er ook weer jonge jeneverbesstruikjes bij, wat vrij uniek is in Nederland.

    Praktische informatie

    • Honden aan de lijn

    • Horeca aanwezig

    • Volg de oranje pijlen

    • Draag bij nat weer goede schoenen of laarzen

    Meer routes in de buurt

    Bekijk alle routes

    Activiteiten in de buurt

    Bekijk de agenda