Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute voormalige kampen Oranje en Ybenheer, bij Fochteloo

Waar: Fochteloërveen

Heide Fochteloo
50 minuten
2,5 km
  • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Rond 1940 werden op afgelegen plekken buiten de Randstad tientallen barakkenkampen opgericht voor groepen die van de maatschappij werden afgezonderd of waar geen woonruimte voor was.

De kampen werden in de jaren zestig bijna allemaal afgebroken en de sporen werden uitgewist doordat de terreinen een andere functie kregen. De kampen Oranje en Ybenheer vormen een uitzondering. Sinds 1973 is Natuurmonumenten de eigenaar en liet hier vooral de natuur zijn gang gaan.

In samenwerking met Dorpsbelang Fochteloo en zorgboerderij De Geitenmeijerij zijn de paden hersteld en wordt de geschiedenis via informatieborden verteld. Door de halfverharde paden en de banken is deze route zeer geschikt voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. De route is niet gemarkeerd.

Waar kun je starten

Fochteloërveen
Startpunt

Parkeerplaats Kamp Oranje

Wat kom je onderweg tegen?

Arbeidsdienstfolder

1. Kamp Oranje

Dit kamp werd in 1942 opgericht voor de Nederlandsche Arbeidsdienst, een Duitsgezinde vervanging van de dienstplicht. Bewapende arbeidsmannen zouden een gevaar voor de bezetters kunnen vormen. Daarom werd het geweer vervangen door een schep. Veel jongens die moesten opkomen, werden onderduiker.

Na de oorlog is het kamp gebruikt voor het opsluiten van NSB’ers, vanaf die tijd heet het ‘Oranje’. Daarna is het kamp onder andere bewoond door vrijwilligers die in Nederlands-Indië wilden vechten, repatrianten uit Nederlands-Indië en Zuid-Molukkers.

Eten halen

2. Centrale keuken

Tot 1956 werd voor alle groepen bewoners de warme maaltijd in een centrale keuken bereid door een Nederlandse kok met assistenten. Het afvalwater van de keuken had een hoog vetgehalte. De restanten van het afvoersysteem zijn nog zichtbaar.

Als de warme maaltijd klaar was, werd met een metalen staaf op een hangend stuk spoorrail geslagen. Overal kwamen dan de bewoners vandaan om het eten op te halen.

Sarongs en kabaja's

3. Een andere wereld

Bezoekers kwamen hier het kamp binnen. Jarenlang was dat een wereld van uniformen en commando’s. Later werd het een exotisch stukje ‘gordel van smaragd’, waar kok Fred Weijler op zondagmiddagen de autochtone Stellingwervers wegstuurde die kwamen ‘Amboneessies kiek’n’.

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • De hele route is verhard (asfalt, beton) of halfverhard (aangestampt leemgranulaat)
    • Zowel bij kamp Oranje als bij het 560 meter verderop gelegen kamp Ybenheer is een gehandicaptenparkeerplek aanwezig
    • Op kamp Oranje is een aangepaste picknickplaats
    • Er zijn in beide kampen enkele banken met opstelruimte voor een rolstoel
    • Houd er rekening mee dat de dichtstbijzijnde rolstoeltoegankelijke toilet bij de zorgboerderij De Geitenmeijerij aan Noordeinde 27 in Fochteloo is