Ga direct naar inhoud
Welkom in Laurabossen

Laurabossen

Laurabossen

Welkom in Laurabossen

Hier leeft de herinnering aan de mijnbouw en de Lauramijnen voort in de aanwezigheid van grove dennen. Ontdek en beleef dit cultuurhistorische gebied nabij Weert te voet, op de fiets, met de mountainbike of te paard.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Laurabossen

Over het gebied

Wandelen door een bos met een cultuurhistorisch verhaal

In de Laurabossen staan grote stukken bos met grove dennen. De bomen staan netjes op rij en lijken allemaal even oud. Deze bossen zijn rond 1900 aangeplant door exploitanten van de Lauramijnen in Zuid-Limburg. Zij gebruikten het hout om de mijngangen te stutten. Natuurmonumenten vormt het voormalige productiebos geleidelijk om tot een gevarieerd eiken-berkenbos.

Sinds de sluiting van de Lauramijnen in 1964 richt het beheer van de Laurabossen zich op het vergroten van de natuurwaarden én de recreatieve waarden van het bos. Door hier en daar naaldbomen weg te halen, is er nu ruimte voor mooie bomen als eik, berk en lijsterbes en is het bos een stuk gevarieerder en kleurrijker.

Je kunt hier een bewegwijzerde wandeling maken van 5 km. Als je zin hebt in een langere wandeling of je wilt met de fiets of mountainbike het gebied ontdekken. Dan kan dat ook. Er zijn in de omgeving verschillende routes uitgezet.

Je kunt ook te paard het gebied in. Er zijn ruiterroutes uitgezet en er is een menroute.

Kruisbek

 

placeholder

Kruisbek, het is duidelijk waar hij zijn naam aan dankt...Fotograaf: René Sluimer

In de Laurabossen komt een bijzondere vogelsoort voor: de kruisbek. Deze vogel eet de zaden van dennenappels. Ze knippen met hun gekruiste bek de dennenappel in en kunnen zo het zaadje eruit halen en opeten. Neem je verrekijker mee en kom speuren naar deze vogel tussen de boomkronen. Andere broedvogels die je hier kunt zien zijn groene specht, kleine bonte specht, ransuil, nacht zwaluw, bosuil en verschillende soorten roofvogels.

Heide

Het bos is aangelegd op een heideontginningsgebied. Van de heide zijn wat restanten over. Struikheide wisselt af met pijpenstrootje, bochtige smele en braam. Een kudde Schotse hooglanders zorgt in het gebied dat grassen de heide niet overwoekeren. Door de begrazing in de bossen ontstaat afwisseling in de vegetatie. Daarnaast zijn in het bos open plekken gecreëerd waar heidevegetaties tot ontwikkeling kunnen komen.

Wat kun je in het bos doen?

Hoe is het natuurgebied Laurabossen te bereiken?

De Laurabossen zijn gelegen tussen het natuurgebied Kruispeel en de Belgische grens.

  • Het gebied ligt aan de N564 en is met de auto te bereiken.
  • Vanaf station Weert fiets je in 30 minuten naar de Laurabossen. Kijk op 9292ov.nl voor actuele reisinformatie.
  • De startplek bij de Laurabossen is gelegen aan de Lozerweg, gemeente Weert. Ook bij deze startplek vind je een informatiebord van de wandelroute.

Variatie

Over de hele oppervlakte van de Laurabossen zijn groepsgewijs bomen gekapt. Hierdoor zijn er overal ronde open plekken in het bos ontstaan met een diameter van 30 tot 40 meter. Op deze open plekken heeft zich loofbos ontwikkeld. Dit loofbos is gevarieerder dan een grove dennenbos. Er groeien nu struiken en bomen die verschillende hoogtes hebben. De variatie is ontstaan omdat er zowel open als dichte stukken loofbos zijn. Verder is er ook nog variatie ontstaan in de soorten loofbomen en struiken. Door de toegenomen structuur en variatie is de natuurbeleving voor de wandelaar toegenomen. Er valt nu veel meer te genieten.

Slingerende bosrand

De Laurabossen was vroeger een productiebos. Het gekapte hout moest zo efficiënt mogelijk worden afgevoerd naar de mijnen. Hierdoor zijn de naaldbomen destijds in hele rechte blokken aangeplant en is het bos doorsneden met kaarsrechte wegen. Om dat strakke eentonige patroon van rechte wegen te doorbreken zijn de open plekken langs de rechte wegen zo gesitueerd dat ze steeds ten opzichte van elkaar verspringen. Hierdoor is er langs de wegen een slingerende bosrand ontstaan. Dat is beter voor de natuur maar het geeft ook voor de wandelaar een speelser beeld.

Corridors

Op andere plaatsen zijn er open plekken midden in het bos gemaakt. Zo zijn er corridors ontstaan dwars door het bos. Een van de soorten die baat heeft bij corridors is de zeldzame nachtzwaluw. Op de open stukken bos vangen de nachtzwaluwen al vliegend insecten. In een dicht bos lukt dat niet of moeilijk. Een ander gevolg van de groepenkap is dat met name het reewild is toegenomen en er meer nestgelegenheid is ontstaan voor veel soorten vogels.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Laurabossen

Nieuws