Ga direct naar inhoud
Open Erf

De Groote Modderkolk

Grootouder met kind bij boerderijwinkel

Welkom bij boerderij de Groote Modderkolk

Midden in de idyllische omgeving van Loenen op de Veluwe ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Op dit open erf komen natuur en zorg samen. Neem een kijkje bij de zorgboerderij met moestuin, drink wat in de theeschenkerij of koop biologische producten in de boerderijwinkel. Je komt ook langs de potstal en akkers waar de Herenboeren een coöperatieve boerderij runnen voor de productie van puur en eerlijk voedsel. En je vindt er het boswachterskantoor van Natuurmonumenten beheereenheid Zuid-Veluwe en IJsselvallei.

Jeroen
Jeroen ten Westeneind

Boswachter van dit gebied

Meer over De Groote Modderkolk

Over de locatie

Op dit erf in Loenen op de Veluwe staat de deur altijd open. Wandel er rustig even rond. Hier kun je het heerlijke boerenleven opsnuiven, verschillende boerderijdieren bekijken en er is een theeschenkerij waar je kunt genieten van zelfgebakken appeltaart bij de boomgaard. Op de Groote Modderkolk komt zorg voor mens en natuur mooi samen. Het erf is startpunt voor activiteiten en wandel- en fietsroutes.

Zorgboerderij De Groote Modderkolk

Op Open Erf De Groote Modderkolk werkt eigenaar Natuurmonumenten samen met verschillende partners. Eén van deze partners is Verdandi, beter bekend als woon,- werk,- en zorgboerderij De Groote Modderkolk. De boerderij - toen nog De Modder Kolk - bestaat al vanaf 1843.

Op de zorgboerderij telen (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders op biologische wijze groenten, kruiden en bloemen. Daarnaast verzorgen zij het kleinvee en verwerken zij de geoogste producten in allerlei lekkers dat in de theeschenkerij verkrijgbaar is. De theeschenkerij vormt een mooi startpunt voor wandelaars en fietsers die de omgeving van de Veluwe willen verkennen.

Herenboeren Groote Modderkolk

Sinds begin 2019 vormt Herenboeren een nieuwe partner van Natuurmonumenten. Het concept Herenboeren bestaat uit een kleinschalige gemengde boerderij in handen van een coöperatie van circa 200 huishoudens (Herenboeren). Samen bepalen de huishoudens wat ze willen eten. De boer -  in dienst van de coöperatie -  verbouwt op duurzame wijze tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren. De boer zorgt voor voldoende duurzaam en kwalitatief goed voedsel en krijgt daarvoor een prima salaris. Zo maken de Herenboeren werk van een eerlijk, door mensen gedragen en bovenal toekomstbestendig voedselsysteem. Herenboeren en hun boer werken zo duurzaam mogelijk, en dat zie je terug op het land. 

In de potstal staan zeldzame Brandrode runderen. De stal is elke dag open. In de winter verblijven de runderen en kalveren in de potstal. In de zomer grazen deze bijzondere runderen in de omgeving van het erf of op de weilanden in de IJsselvallei, waar dit ras van oudsher thuishoort.

Beheerkantoor Natuurmonumenten

Op het erf staat het beheerkantoor van Natuurmonumenten. In het werkgebied dat zich uitstrekt van de Veluwe bij Ede tot aan de IJssel bij Zutphen beheert Natuurmonumenten Zuid-Veluwe en IJsselvallei samen met vrijwilligers ongeveer 5000 hectare natuur- en landbouwgronden en landgoederen. Vanaf dit erf wordt veel samengewerkt met buren, pachters en anderen met als doel het beheren en beschermen van natuur en landschappen, en de hieraan verbonden cultuurhistorie.

Op het open erf staat de deur altijd open. Kom een kijkje nemen, eventueel in combinatie met een bezoek aan de natuurgebieden in de IJsselvallei. Het erf is startpunt voor verschillende activiteiten en wandel- en fietsroutes. Zo vormt het open erf met theeschenkerij ook een mooi start- en eindpunt van Klompenpad Loenense Enkenpad

Kip

Wandelen en fietsen

Kom wandelen of fietsen, De Groote Modderkolk is een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Drie wandelroutes en twee fietsroutes in deze omgeving kun je downloaden vanaf deze site:

Of combineer een bezoek aan de Groote Modderkolk met een boswandeling naar de Veluwse bossen op de Ramenberg, de Reeënberg of Hoeve Delle.

Fietsers door argrarisch landschap

Zorg op De Groote Modderkolk

Op de Groote Modderkolk werkt Natuurmonumenten samen met zorginstelling De Seizoenen en woon- en werkgemeenschap Verdandi. Er wonen en werken tien jonge mensen met een verstandelijke beperking en dagelijks komen ongeveer 15 mensen met een verstandelijke beperking een handje helpen. Verdandi is geïnspireerd door de antroposofie anno nu. Ze biedt zorg, begeleiding en ondersteuning bij het samen wonen, werken en samen leven. De mogelijkheden van de bewoner is hierbij leidend, niet zijn of haar beperking.

Duurzame energie en duurzaam watergebruik

Op Open Erf De Groote Modderkolk wordt een scala aan duurzame technieken toegepast:

  • Stroom opwekken door zonnepanelen
  • Warmwater door middel van een zonneboilersysteem
  • Warmtepompen voor verwarming van de gebouwen
  • Straatlantaarn werkt met een eigen zonnepaneel
  • Diverse elektrische vervoersmiddelen rijden hier op natuurstroom: fiets, auto en tweepersoons-elektrokar met aanhanger.
  • Hemelwater wordt opgevangen voor toiletten en drinkwater voor de brandrode runderen in de potstal
De Groote Modderkolk

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De Groote Modderkolk

Nieuws

Direct naar