Ga direct naar inhoud
Nieuws

Teken en ander ongemak

03 april 2024 | Ledencommissie Zuid-Holland

Het is lente! Een heerlijke tijd van het jaar om er eens lekker met elkaar op uit te gaan en zorgeloos te genieten van de natuur. Toch kan het geen kwaad om rekening te houden met een paar kleine risico's. In deze nieuwsbrief besteden we daarom aandacht aan het voorkomen van overlast door teken, eikenprocessierupsen en zonnebrand.

moeras

Een teek lijkt op een klein, zwart spinnetje. Teken kunnen overal voorkomen en leven van bloed van mensen en dieren, waarbij ze zich vastbijten in de huid. Ze zijn op zichzelf niet gevaarlijk, maar kunnen vervelende ziektes met zich meedragen. Het is daarom belangrijk om een teek snel te verwijderen en naar de huisarts te gaan als er een rode kring rond de beet ontstaat (dit kan ook nog enkele weken later gebeuren).  Je kunt tekenbeten voorkomen door lange kleding te dragen en je broekspijpen in je sokken te stoppen, zodat de nare beestjes niet naar binnen kunnen kruipen. In de week van 22 april besteden natuurorganisaties extra aandacht aan de risico's van tekenbeten, zie Homepage | Week van de teek.

Pas op voor teken

Zo ziet een teek er sterk vergroot uit

De eikenprocessierups zorgde enkele jaren geleden voor veel overlast. Als de rupsen hun haren verliezen, kunnen deze bij mensen en dieren een allergische reactie veroorzaken op de huid, in de ogen en in de luchtwegen. De rupsen hebben hun nesten in eikenbomen, vaak aan de zonnige kant, en de haren kunnen tot wel 100 meter verder meegevoerd worden door de wind. Ook hier helpt bedekken van het lichaam om irritatie te voorkomen. Ook is het verstandig om uit de buurt te blijven van eikenbomen met zichtbare nesten, en om huid en kleding te wassen als je in een gebied met veel eikenbomen bent geweest. Gelukkig wordt er voor dit jaar weinig overlast verwacht. Zie voor meer informatie Eikenprocessierups | Thuisarts.nl en Processierups | In opdracht van ministerie van LNV.

Eikenprocessierups

De brandharen van de rupsen

Tot slot is het, zeker na zo'n regenachtige herfst en winter, heerlijk om weer van het zonnetje te gaan genieten. Te veel zonlicht kan de huid echter beschadigen en zorgen voor snellere veroudering van de huid, die dikker en stugger wordt met rimpels en verkleuringen. Serieuzer is het risico op huidkanker, dat in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn. Blijf daarom niet te lang in de zon (zeker niet tussen elf en drie als de zon op zijn sterkst is) en draag kleding die de huid bedekt (denk ook aan een petje of zonnehoedje). Smeer elke twee uur met een zonnebrandcrème van minimaal SPF15, en een keer extra na het zwemmen. Meer informatie vind je op Ik wil niet verbranden door de zon | Thuisarts.nl

Een mooie beleving in de natuur wordt extra genieten met deze kleine voorzorgsmaatregelen!

Lente
Ledencommissie Zuid-Holland