Ga direct naar inhoud

Basistraining surveillanten

In 2020 is het nieuwe beleid ‘Toezicht en Handhaving’ vastgesteld. Daarin is bepaald dat surveillanten (vrijwilligers en medewerkers die zonder bevoegdheid toezicht houden op de toegangsregels in een gebied) getraind moeten worden op o.a. de-escalerend handelen.

surveillanten opleiding

De afgelopen periode heeft Theo Brouwer de trainingen verzorgd aan de surveillanten van onze beheereenheid. Theo Brouwer is in het dagelijks leven BOA bij Staatsbosbeheer in de kop van Noord-Holland. Daarnaast geeft hij zelfstandig trainingen op het gebied van toezicht en aanspreken op gedrag.

Wanneer bel je de BOA?

De training duurde één dagdeel en er werd getraind in kleine groepen waardoor iedereen goed aan bod kon komen. In het eerste deel gingen we in gesprek met elkaar waarin diverse zaken aan bod kwamen. Wat kom je zoal tegen tijdens je dienst? Wanneer bel je de BOA? Wat heb je nodig? Er zijn verschillende methodes van aanspreken, hoe reageert de bezoeker daarop? Wat wordt er van je verwacht tijdens een dienst? Het werken met de agressieladder etc. Daarna gingen we buiten verder om praktijksituaties na te spelen en te oefenen met elkaar hoe je hier het beste op kunt reageren. Heel leerzaam!

Nuttige tips

Reacties die wij na afloop terug hoorden van jullie waren: Leerzaam, nuttig, fijn om dit met elkaar te doen, ik zou nu sneller zaken delen, goede trainer die weet waar die over praat, dit gaat mij helpen in de praktijk, ik weet nu beter wat mij rol is, groepsgrootte van 6 personen is fijn, ik herken nu beter mijn grenzen, nuttige tips.

Herkenbare ervaringen

Terugkijkend kan ik zeggen dat deze praktische training een succes is geweest. Het feit dat trainer Theo uit ervaring sprak en veel zaken herkende waar onze surveillanten in de praktijk mee te maken krijgen speelde hier ook zeker in mee.  

Dank aan alle deelnemende vrijwilligers voor jullie inbreng en bereidwilligheid om je kwetsbaar op te stellen. Het was heel inspirerend en leerzaam op deze manier tijd met elkaar door te brengen. Het certificaat dat jullie ontvangen hebben is dan ook dit verdiend!

Verbeterpunten

Er zijn tevens een aantal zaken naar voren gekomen die wij als organisatie kunnen verbeteren, waardoor de surveillanten nog beter en veiliger hun vrijwilligerswerk kunnen doen. Die punten zijn in het team besproken en acties zijn uitgezet. Het was dus ook leerzaam voor ons.

Training gemist?

Voor diegene die er niet bij konden zijn, zal in het najaar opnieuw een training georganiseerd gaan worden.

surveillanten

Op verschillende lokaties in Twente en Salland vonden de trainingen plaats

surveillanten

Ook fijn om elkaar (weer) eens te ontmoeten en ervaringen te delen.