Ga direct naar inhoud
Nieuws

Sneeuwklokjes spotten op Buitenplaats De Tempel

22 februari 2023 | Cynthia Meulenkamp-Nooteboom

De bloei van de stinzenflora is weer gestart, op buitenplaats De Tempel tonen de sneeuwklokjes massaal hun pracht! Een eerste aankondiging van het bloeiseizoen en een roep om de natuur in te gaan. In dit geval om buitenplaats De Tempel te ontdekken. Eén van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de noordrand van Rotterdam. Sinds 2021 heeft Natuurmonumenten de tuinen, het parkbos, de oude polder en de boomgaard in beheer en hoewel het herstel een lange adem vraagt, is het er nu al een heerlijk toeven.

Sneeuwklokjes voor romantische brug

Bol- en knolgewassen

Pas sinds begin 20e eeuw werd het woord ‘stinzenplant’ geïntroduceerd en duiden min of meer op gewassen met bollen en wortelstokken. Hierdoor waren ze eenvoudig als geschenk weg te geven en vonden ze hun weg door heel Nederland. Toch is de teelt niet altijd direct succesvol. Tuinbaas Maarten Vos: “Elke grondsoort vraagt een andere aanpak. Het is het spel tussen verschraling en verrijking van de bodem. We hebben in 2021 bijna 100.000 bollen gepoot op de buitenplaats en we zien ze verschillend aan slaan. Op landgoed Hackfort vroeg de Gelderse bodem een andere aanpak dan hier in Rotterdam waar het land veel natter is geweest.”

Pronken

De naam 'stins' verwijst in het Fries naar 'stenen huis'; in de middeleeuwen versterkte woontorens. De veelal adellijke bewoners haalden sierplanten, zoals de Bostulp, Gele Anemoon, Boerenkrokus, Boshyacint of het Lenteklokje uit het Middellandse Zee gebied. De plantenkennis hoorde bij de culturele opvoeding, maar ze waren ook bedoeld om mee te pronken. Op De Tempel komen naast de uitbundige hoeveelheid sneeuwklokjes ook bijvoorbeeld de algemeen waargenomen wilde narcissen of krokussen voor, maar ook de zeldzame vingerhelmbloem is te ontdekken. In het najaar verschijnen dan de herfsttijloos en de damastbloem weer. In totaal zijn bijna 30 soorten waargenomen op De Tempel.

Cynthia Meulenkamp-Nooteboom