Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

Vogelen

Wandelaar, rustzoeker of doorgewinterde vogelaar: geniet van de bijzondere vogels in De Wieden op een van onze uitkijkpunten of onderweg.

Vogelrijk

De Wieden is met al het water en riet een fantastisch gebied om vogels te kijken. Kleine rietvogels als baardmannetjes, blauwborst en karekiet tref je met een beetje geluk al tijdens een wandeling. Ook de zeldzame zwarte sterns kun je al vanaf het Vlonderpad ontdekken. Om watervogels als aalscholver en purperreiger te zien zijn speciale uitkijkpunten aangelegd. Voor de echte vogelliefhebber is het vogelboek "Vogels van het Nationaal Park Weerribben-Wieden" een aanrader.

OBSERVATIEPUNTEN

Broedende zwarte sterns

Fotograaf: Ronald MessemakerLangs het Vlonderpad bij het bezoekerscentrum kan je van half mei tot half juli de zwarte sterns op hun broedvlotjes bewonderen. Eerst met eieren en later met hun jongen. Neem je verrekijker mee! 

Kiersche Wijdepad

Twee uitkijkpunten en observatieschermen langs de wandelroute Kiersche Wijdepad geven zicht op allerlei soorten vogels.

Zuideindigerwijde

De vogelobservatieplek aan het Zuideindigerwijde is ook met een rolstoel te bereiken. Het Zuideindigerwijde ligt ten oosten van de Beulakerweg ten zuiden van Giethoorn.

Vogelkijktorens

De Auken

In de vogeluitkijktoren bij De Auken in Giethoorn-Noord kan je bijzondere vogels als de lepelaar en purperreiger ongemerkt bespieden. Vanuit Giethoorn is het de eerste straat rechts vanaf de Beulakerweg aan het einde van de bebouwing. Na een paar honderd meter ligt een parkeerplaats. Een bruggetje aan de overzijde van de weg leidt naar de toren.

Wanneperveen

In Wanneperveen bevindt zich een uitkijktoren bij het water. Vanuit het centrum van Wanneperveen neem je de afslag Van Blankenweg. Deze rij je uit tot deze overgaat in de Bovenboerseweg. Aan het einde van de weg kan je parkeren. Loop het linker schelpenpad in, ga door het klaphek en volg het pad.

Beulakerpolder

Bij de Beulakerpolder is pas een nieuwe vogelkijktoren geopend met de naam Wiedekiek. Neem vanuit Giethoorn de brug over kanaal Beukers-Steenwijk richting Dwarsgracht. Vosjacht aanhouden en rijden tot waar deze overgaat in het fietspad. Hier kan je parkeren en dan is het nog twee kilometer lopen naar de kijkhut.

Fotograaf: Fred PrakBron: Natuurmonumenten

Aalscholverkolonie

Vanuit het bezoekerscentrum worden regelmatig excursies georganiseerd naar de aalscholverkolonie. Bij deze kolonie is een schitterende vogelobservatiehut waar de aalscholvers van heel dichtbij te bewonderen zijn.

Observatiepunten in De Wieden weergeven op een grotere kaart

word nu lid