Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Het bezoekerscentrum onderging in 2016 een metamorfose. De inrichting van het gebouw is vernieuwd. Blikvanger is de maquette midden in het centrum. Kunstenares Erna van Sambeek maakte met vele vrijwilligers een prachtige plattegrond met wol van het Drentse heideschaap. Zo kan iedere bezoeker zich goed oriënteren op het natste heidegebied van West Europa: Nationaal Park Dwingelderveld.

Kinderen

Voor kinderen is er bij het bezoekerscentrum een speelbos, een wilgenhuttendorp en sinds zomer 2014 ook een natuurspeFotograaf: Janko van BeekBron: Natuurmonumentenelplaats, waar je heerlijk kunt spelen en je uit kunt leven. In de zomervakantie zijn er bijna dagelijks activiteiten, zeker ook voor kinderen, zoals de ‘kleine beestjesdag’, een ‘schapendag’ of een ‘bos-ontdekdag’. Kijk in de activiteitenkalender voor alle excursies en activiteiten bij bezoekerscentrum Dwingelderveld. En wil je je verjaardag bij ons vieren? Dat kan natuurlijk ook! 

Ben je nieuwsgierig naar alle activiteiten in Nationaal Park Dwingelderveld? Dan zie je hier een overzicht.

Winkel

Zoek je een leuk kadootje? Bezoekerscentrum Dwingelderveld herbergt een winkel met leuke ‘hebbedingetjes’ voor binnen en buiten. Leesboeken, natuurgidsjes, maar ook vogelhuisjes en doe-spullen voor kinderen. Loop even binnen en snuffel met een lekker kopje koffie of thee door het hele assortiment. 

Wandelen

Bezoekerscentrum Dwingelderveld is het startpunt voor diverse korte en langere wandelroutes in het Nationaal Park Dwingelderveld. De routes lopen door verschillende landschapstypes en worden met paaltjes aangegeven. De wandelroutes leiden langs prachtige plekjes. Geniet 's zomers van de paarse heide, het vrolijk fladderende  gentiaanblauwtje en 's winters van de sporen in de sneeuw van allerlei wild. Wil je meer informatie over de routes? Informeer bij de baliemedewerkers, ze helpen je graag op pad.

Excursies op maat

Zin om met een grotere groep met een gids op pad te gaan door het Dwingelderveld? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden!

Fotograaf: Andries de la Lande CremerBron: Natuurmonumenten

Schaapskuddes

De schaapskooi van Natuurmonumenten ligt op ongeveer een uur lopen van het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Iedere middag rond 16.45 uur keert de schaapherder met kudde terug naar de kooi en mag je de schapen aaien en knuffelen. De andere kooi ligt op vijf minuten loopafstand van het bezoekerscentrum: de Ruiner schaapskudde.  

Expositie

Bijna ieder kwartaal wordt de expositie in het bezoekerscentrum 'ververst'. Vaak laten kunstenaars uit de omgeving hun werken zien. >> Huidige expositie.  Daarnaast herbergt het Bezoekerscentrum ook een vaste expositie met een vijftal thema's. Vijf expositiemeubelen verbeelden en vertellen iets over het Drentse heideschaap, de historie van het Dwingelderveld, de vogelrijkdom, OERRR en het thema water.  Veel te zien, te doen en te leren!

Filmzaal en Jac. P. Thijsse leeszaal

Op de bovenverdieping van het centrum is een kleine filmzaal ingericht. Hier wordt doorlopend een natuurfilm gedraaid. Kom even tot rust met een lekker kop koffie of thee en kijk naar deze film. In de Jac. P. Thijsse leeszaal kun je je natuurkennis vergroten. Er liggen diverse (natuur)boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zittend aan het bureau, zoals Jac. P. Thijsse, jaren geleden ook gezeten heeft, verdiep je je in de boeken. Heb je een dier of plant gezien wat je niet kent? In één van de vele boeken vind je vast het antwoord.Bron: Natuurmonumenten

Bezoekerscentrum Dwingelderveld op Facebook

Word fan van het bezoekerscentrum Dwingelderveld op Facebook en deel je ervaringen. Je vindt hier regelmatig mooie foto’s, verhalen en waarnemingen van bezoekers.

Financiële steun

Alle activiteiten die in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld aangeboden worden, zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Drenthe. Ook de schaapskudde van Natuurmonumenten in Lhee houdt de heide op het Dwingelderveld kort mede met steun van de provincie Drenthe. 

word nu lid