Ga direct naar inhoud

Kom schapen kijken op de Brunssummerheide

De schaapskudde van Schoonebeekerschapen is samen met de herder en hond, vanaf half mei, zeker 5 dagen in de week te vinden op de Brunssummerheide.

Schapen Brunssummerheide

De naam van de kooi komt voort uit een namenwedstrijd, nadat de schaapskooi werd vernieuwd en is afgeleid van Schrieversheide. 

Multifunctionele kooi: eetkamer, kraamkamer en ziekenboeg

De schaapskooi dient meerdere doelen:

  • Overdag halen de schapen hun eten uit de natuur, in de winter krijgen ze ’s avonds binnen hooi bijgevoerd.
  • Herders zijn in de kooi vaak bezig met medische zorg van de schapen. Preventief maar ook bij ziekte verzorgen zij de schapen.
  • In de periode dat de vrouwtjes (ooien) hoogzwanger zijn, blijven ze op stal. Het is dan een echte kraamkamer van bijna-moeders, moeders en hun pasgeboren lammetjes.
  • In januari en februari is de kooi de kraamkamer van de Mergelland schapen van de Sint-Pietersberg. Zij lenen dan tijdelijk de schaapskooi om te kunnen bevallen van hun lammeren. Daarna gaan ze terug naar Maastricht.

Schoonebeeker schaap

Het Schoonebeeker heideschaap (ook kortweg: Schoonebeeker) dankt zijn naam aan de plaats Schoonebeek, waar dit ras gehouden werd. De ontginning van de woeste heidegronden en de beschikbaarheid van kunstmest maakte de inzet van dit schrale Drents heideschaap voor de mest niet langer noodzakelijk. Dit heideschaap is een nu een zeldzaam huisdierras.

De Schoonebeeker stelt weinig eisen aan zijn voeding, verzorging en onderkomen. De jarenlange natuurlijke selectie in ruige terreinen heeft het ras sterk, duurzaam en sober gemaakt. Het ras is weinig gevoelig voor ziekten en aandoeningen die bij andere schapenrassen veelvuldig voorkomen.

Het aflammeren gaat vrijwel altijd zonder bemoeienis of hulp van de mens. De ooi is een zorgzaam en goed moederdier. Ooien werpen één of twee lammeren, afhankelijk van de leeftijd, fysieke conditie en het voedingsaanbod.  Naast de functie van begrazing, is de cultureel historische waarde voor ons belangrijk.

Mergelland schaap

Het schaap is een groot, lang schaap met meestal een bruin of bruin-zwart vlekkenpatroon op een lichte achtergrond. Incidenteel komen geheel zwarte dieren voor. De schapen komen voor in het Mergelland, de regio Maastricht-Aken-Luik.

Het Mergelland schaap is een echt kuddedier en kan leven van een relatief sober rantsoen. Mergelland schapen doen het goed op kalkgraslanden. Natuurmonumenten zet ze daarom in voor natuurbeheer op de Sint-Pietersberg.

Volwassen Mergelland ooien krijgen meestal 2 lammeren.  In 1978 is de Nederlandse vereniging Oos Mergelland Sjaop (O.M.S.) opgericht met als doelstelling het behoud van het Mergelland schaap en de bevordering van het Mergelland schaap en het in stand houden van kuddes in hun natuurlijke omgeving. Momenteel grazen er in Nederland weer vier grote kuddes Mergelland schapen in Zuid-Limburg: bij Staatsbosbeheer in het Gerendal, Schin op Geul; op de Sint-Pietersberg van Natuurmonumenten, Maastricht; in het Geul- en Gulpdal en op de Eperheide, Fam.Ger Lardinois, Epen en voor Stichting Het Limburgs landschap op de Bemelerberg te Bemelen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Brunssummerheide, Startpunt