Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Bezoekerscentrum Brunssummerheide

Bezoekerscentrum Brunssummerheide

Welkom op de Brunssummerheide

Vanaf 1 april 2019 is de balie van het bezoekerscentrum Brunssummerheide gesloten. Natuurmonumenten gaat verder met het organiseren van activiteiten als Natuurmonumenten in het Veld.
Onze vrijwilligers en boswachters blijven je graag ontvangen op de prachtige Brunssummerheide.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Bezoekerscentrum Brunssummerheide
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Midden in Zuid-Limburg vind je de Brunssummerheide. Het natuurgebied ligt in de driehoek tussen Heerlen, Brunssum en Landgraaf. Hier wandel je over heidevlaktes, door bossen en langs venen en vennen. En dat alles in het kenmerkende Zuid-Limburgse heuvellandschap.

  Vanaf 1 april 2019 is de balie van het bezoekerscentrum Brunssummerheide gesloten. Natuurmonumenten gaat verder met het organiseren van activiteiten als Natuurmonumenten in het Veld.
  Onze vrijwilligers en boswachters blijven je graag ontvangen op de prachtige Brunssummerheide.

  De mooiste routes op de Brunssummerheide

  Een knalpaarse hei in bloei, de geur van dennen, het zonlicht reflecterend op de plassen van het ven… Brunssummerheide schreeuwt erom verkend te worden. Je vindt er diverse duidelijk aangegeven wandelroutes die langs het bezoekerscentrum lopen. Maar ook op de mountainbike kun je de Brunssummerheide op. Hardlopers zijn van harte welkom. We hebben een speciale trailrun uitgezet. Door de hoogteverschillen in het gebied kun je jezelf eens écht uitdagen.

  Voor het hele gezin

  Kinderen kunnen op onderzoek uit in het Avonturenbos of lekker los gaan op de ravotplek, huttenbouwen in het huttenbos of dieren spotten bij de dierenkijkplek. Er is genoeg te doen en te beleven. Verder zijn er verschillende wandelroutes uitgezet van 2,5 km tot 13,5 km.

  Met de hele klas naar de Brunssummerheide

  Natuurmonumenten biedt scholen op de Brunssummerheide een lesprogramma voor iedere basisschoolklas aan. Kinderen komen op een leuke, spannende, grappige of avontuurlijke manier meer te weten over het natuurgebied.

  Pannenkoeken eten op de hei

  Hongerig na een dag in de buitenlucht? Pannenkoekenrestaurant Schrieversheide verwelkomt je graag. Je geniet er van een weids uitzicht over de heide. En als je geluk hebt, kun je er de herder met zijn schapen aan het werk zien. Geen zin in een pannenkoek? Er is genoeg anders lekkers op de kaart te vinden.

  De mooiste routes

  Een knalpaarse hei in bloei, de geur van dennen, het zonlicht reflecterend op de plassen van het ven… de Brunssummerheide schreeuwt erom verkend te worden. De routes bieden voor ieder wat wils.

  Ontdek de routes

  Eropuit met de kinderen

  Een spannende speurtocht, hutten bouwen of op stap met de boswachter? Voor ieder kind is er wel een leuke activiteit van OERRR te doen op de Brunssummerheide. Je kunt er ook je verjaardag vieren.

  Ontdek kinderactiviteiten

  Pannenkoeken in de natuur

  In pannenkoekenrestaurant Schrieversheide geniet je van een pannenkoek terwijl je uitkijkt over de heide. Met een beetje geluk zie je er de schaapsherder aan het werk met zijn schapen.

  Bekijk het restaurant
 • Mountainbiken

  MTB-route Brunssummerheide en omgeving

  Rond Parkstad Limburg ligt een uitgebreid mtb-netwerk, van Heerlen tot Brunssum.

  • 19 km
 • Fietsen

  Fietsroute natuur en kastelen in Zuid-Limburg

  Deze fietsroute is niet zo lang, en dat is maar goed ook. Dat geeft je onderweg alle gelegenheid om even af te stappen bij de vele hoogtepunten van deze tocht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Brunsummerheide?

  • 38 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Bezoekerscentrum Brunssummerheide

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Bezoekerscentrum Brunssummerheide

  Wat wij hier doen

  We helpen je graag

  Vanaf 1 april 2019 is de balie van het bezoekerscentrum Brunssummerheide gesloten. Natuurmonumenten gaat verder met het organiseren van activiteiten als Natuurmonumenten in het Veld. Onze vrijwilligers en boswachters blijven je graag ontvangen op de prachtige Brunssummerheide.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo