Onze vrijwilligers plaatsten woensdag de oude tjasker terug bij Bezoekerscentrum De Wieden. De molen uit eind jaren zestig raakte vorig jaar februari beschadigd toen storm Ciara over de regio trok. Vrijwilliger Jan van Schaik uit Ruinen restaureerde de paaltjasker daarna vrijwel in zijn eentje.
Aannemer Jan Smit uit Giethoorn heeft bij maaiwerkzaamheden in de Auken de moeraswolfsklauw gevonden. Het is de tweede vindplaats in De Wieden, voor dit gebied een vrij zeldzame plantensoort.
Steeds meer agrariërs gebruiken maaisel uit De Wieden als bodemverbeteraar. Onze organisatie ziet de belangstelling voor het product de laatste jaren sterk toenemen. “Heel mooi is dat ook akkerbouwers uit onze directe omgeving met het materiaal werken”, zegt Gidion Kok, coördinator natuurbeheer van de beheereenheid aan de Ronduite.
Even wennen misschien: de knotwilgen in De Wieden worden niet langer ontdaan van alle takken. Dat levert in het voorjaar een ander uiterlijk op voor de karakteristieke rijen bomen. Natuurmonumenten volgt daarmee de landelijke trend.
“De uitdrukking ‘zo veranderlijk als het weer’, dat is deze dagen wel weer duidelijk geworden ”, zegt boswachter Ronald Messemaker. Zo maak je je zorgen om de dieren tijdens de vorstperiode en zo ineens slaat het voorjaar toe en gebeurt er weer van alles in de natuur.
Natuurmonumenten deelt de zorgen van rietsnijders die de hoeveelheid riet in De Wieden sterk zien teruglopen. “Ook wij zien deze trend. Die wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Samen met onze pachters zoeken we naar oplossingen”, zegt Gidion Kok, onze coördinator natuurbeheer.
“Ze zitten alweer op de eieren…”, zegt onze boswachter Ronald Messemaker na een bezoek aan de aalscholverkolonie van Natuurmonumenten bij Wanneperveen. Het broedseizoen in de oudste kolonie van Nederland is kortom van start.
Natuurmonumenten verzette het afgelopen jaar veel werk in de vier eendenkooien in De Wieden. Vrijwilligers knapten bijvoorbeeld een groot deel van de Grote Otterskooi op. Boswachters en kooikers Ronald Bijl en Roelof de Jonge ringen bovendien sinds september eenden in de Kiersche Wijdekooi.
Zeventien vrijwilligers van Natuurmonumenten telden ook dit jaar de vlinders in De Wieden. Ze bekeken vooral gebieden rond Dwarsgracht en Ronduite. Een opvallende conclusie is dat de zeldzame koninginnenpage steeds meer rondfladdert in het natuurgebied.