Ga direct naar inhoud
Terug

Laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden

Waar: Bezoekerscentrum De Wieden

Laarzenpad, bij Bezoekerscentrum De Wieden
47 minuten
2,34 km
 • Honden niet toegestaan

Over de route

Het laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden loopt dwars door het rietland. Ook kom je langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steek je de sloten over die het pad onderweg kruisen.

Voor het laarzenpad (de naam zegt het al) heb je laarzen of stevige schoenen nodig. Je loopt namelijk een heel stuk over drijvend land! Een avontuurlijke tocht ook zeer geschikt voor oudere kinderen. 

Kom je met een grote groep (> 25 man), laat het ons even weten via: 0527-205660. Zodat we elkaar niet in de weg lopen, gezien de beperkte capaciteit van de wandelpaden rondom het bezoekerscentrum.  

 

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden
De Wieden bestaat uit plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Laat je verwonderen en ga mee op vaartocht vanaf het bezoekerscentrum. Maak een fietstocht of wandeling of verken het gebied per kano. In de winter kun je hier fantastisch schaatsen tussen de eindeloze rietkragen.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Trekpontje

  1. Trekpontje

  Onderweg kom je drie trekpontjes tegen, waarmee je zelf het water kunt oversteken. Succes!

  Riet
  Riet
  Riet

  2. Riet

  In de winter wordt het riet in De Wieden gesneden. Dan zie je hier vaak grote bossen riet liggen, de zogenaamde veldbossen. Ze worden verzameld op een zwil, een plek die dicht bij het water ligt. Hier worden de bossen met een boot opgepikt om verwerkt en verkocht te worden. Daarbij worden de handelsbossen voorzien van een blauw ‘Wiedenriet’-label. Een paar rietweetjes: Riet is een soepele plant die met alle winden meewaait. Dat komt omdat rietbladeren kunnen draaien rond de hoofdstengel. Zo werkt ieder blad als een windvaan.In mei groeit het riet met vochtig en zonnig weer ongeveer 7 cm per dag. Je ziet het bijna groeien! Als het blad van de rietstengel gevallen is (meestal rond half december) kan de oogst beginnen. Dit gebeurt met de hand en lichte machines. Onkruiden, streige genaamd, worden uit het riet gehaald en verbrand. Veel daken in de omgeving zijn bedekt met Wiedenriet. Een rieten dak moet minstens 25 centimeter dik zijn. De levensduur van een rieten dak is minimaal 25 jaar en soms wel 50 jaar.

  Drijvend land
  Drijvend land
  Drijvend land

  3. Drijvend land

  Het laarzenpad bestaat uit een deken van gevlochten wortels dat drijft op zo’n anderhalve meter water. Je voelt de grond hier ook veren als je er overheen loopt. Dit drijvende land ontstaat tijdens een proces dat we verlanding noemen. Hoe werkt verlanding? Eerst verspreiden planten zich van de oever naar het water. Zo ontstaat er langzaam een drijvend vlechtwerk van (water)planten en wortels, de zogenaamde kragge. Op deze kragge groeit steeds meer riet. Op een gegeven moment is de kragge zo dicht geworden dat je erop kunt lopen. Door het vele gebruik slijt de kragge van het laarzenpad. Daarom zijn hier speciale matten neergelegd die voorkomen dat je erdoor zakt. Normaal gesproken wordt de kragge steeds dikker en afhankelijk van de omstandigheden gaan er andere planten groeien. De hoeveelheid riet neemt af en de kragge komt steeds hoger te liggen. De invloed van water vanaf de onderkant wordt kleiner. Uiteindelijk gaan er zelfs struiken en bos groeien. Die ontwikkeling van open water naar bos neemt tientallen jaren in beslag.

  Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda