Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

wandelaars dwingelderveld bezoekerscentrum

Kom genieten van het Dwingelderveld

De ontdekking van het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa begint in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. Middenin het bezoekerscentrum vind je een grote plattegrond die gemaakt is van de wol van het Drentse heideschaap. Wil je de schapen in het echt zien? Buiten houden twee schaapskuddes de heide in topconditie.

Meer over Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Schapen stelen de show!

Het Drentse Heideschaap steelt de show tijdens de schapendagen in de zomervakantie. Iedere dinsdag vilten kinderen met schapenwol de mooiste creaties en zijn er afwisselend demonstraties schapen knippen of schapendrijven. Een leuke belevenis voor het hele gezin!

Kom ook kijken en doe mee

De wereld van OERRR

Een plek waar je kunt kliederen met water en modder of je eigen schuilhut bouwt. Ook leuk voor volwassenen.

Kom ook spelen
filter plus

Vier je verjaardag in de natuur!

Een uitdagend verjaardagsfeest in de natuur! Wie wil dat niet?! Wij hebben voor elke leeftijd een uitdagend feestje!

Ontdek de kinderfeestjes in het Dwingelderveld
filter plus
Bezoekerscentrum Dwingelderveld

De mooiste routes

De mooiste routes

 • Wandelen

  Nachtwandelroute Dwingelderveld, vlakbij Dwingeloo

  Natuurmonumenten biedt je de gelegenheid om te ervaren hoe het is om 's nachts de natuur te beleven. Je gaat beter luisteren, je hoort wat ritselen, is het een ree of iets anders? Spannend!

  • 5.06 km
 • Wandelen

  Wandelroute Kloosterveld

  Deze struinroute door het Kloosterveld is een bijzondere route. Een korte wandelroute zonder paden.
  Ontdek het gebied kris kras.

  • 3.7 km
 • Over het gebied

  Zodra je het bezoekerscentrum binnenkomt, worden je ogen onmiddellijk naar de plattegrond van het Nationaal Park Dwingelderveld gezogen. De maquette werd ontworpen door kunstenares Erna van Sambeek en samen met onze vrijwilligers gemaakt. Het is een voorproefje van wat je te wachten staat als je op pad gaat. Maar het bezoekerscentrum heeft nog meer te bieden. Zo vind je er informatie over wat Natuurmonumenten moet doen om dit natte heidegebied in stand te houden.

  Het startpunt van je ontdekkingstocht is ook een rustpunt. Ons bezoekerscentrum is ingericht om je voor te bereiden op een tocht, maar ook daarna weer uit te puffen. In de gezellige koffiehoek staan loungebanken. Je kunt er zelf koffie, warme chocolademelk of Dwingeldervelderkoek pakken (en later afrekenen natuurlijk). Een plek om je thuis te voelen.

  Streekproducten, snacks of een souvenir meenemen kan ook. Onze winkel verkoopt verrassende cadeautjes, boeken over het gebied en natuurproducten van schapenwol.

  Expositie Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  Het bezoekerscentrum heeft een expositie die ieder half jaar weer anders is. Er is ook een vaste expositie met alles wat het Dwingelderveld bijzonder maakt. In de vaste expositie staan vijf thema’s centraal:

  1. Water: over het Dwingelderveld als nat heidegebied;

  2. Vogels: over bijzondere soorten als de kraanvogel;

  3. Het Drents heideschaap: een ranke en ruwharige schapensoort die al sinds 4000 v.C. hier voorkomt;

  4. OERRR: het kinderprogramma van Natuurmonumenten;

  5. De geschiedenis van het natuurbehoud in Nederland.

  Natuurkennis

  Met de trap bereik je de bovenverdieping van het Bezoekerscentrum. Daar vind je een  kleine filmzaal, waar doorlopend natuurfilms worden gedraaid, en de leeszaal van  Jac. P. Thijsse. Hij was in 1905 een van de oprichters van Natuurmonumenten en nam als onderwijzer kinderen mee de natuur in. Zijn mening: hoe meer je weet, hoe meer je ziet en hoe meer je geniet van de natuur. Daarom vind je in onze Thijsse-leeszaal tal van boeken (voor jong en oud) waarin je al grasduinend kunt ontdekken wat je onderweg allemaal kunt tegenkomen. Ben je slecht ter been? Dan halen we graag wat boeken naar beneden.

  Excursies en activiteiten op het Dwingelderveld

  Wanneer ontdek je het meeste over de natuur en het Dwingelderveld? Als je op pad gaat met onze boswachters en/of gidsen. Iedere zondagmiddag kun je vanuit ons bezoekerscentrum mee met de wandeling met de boswachter. Wil je met een eigen gezelschap op stap met de boswachter of een ervaren gids? Dat kan! Bel naar het bezoekerscentrum en informeer naar de mogelijkheden. Bel (0522) 472 951

  Kinderen in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  In de vakanties verwelkomen we graag veel kinderen. Voor hen organiseren we speciale tochten. Zo kun je bijvoorbeeld mee met de huifkar of een wildwandeling. Ook bij het bezoekerscentrum zelf vind je allerlei leuke doe-activiteiten, zoals vilten met gekleurde wol en demonstraties schapen drijven. En er wacht je een hele wereld van OERRR met een wilgenhuttendorp en speelnatuur. Een plek waar je kunt kliederen met water en modder of je eigen schuilhut bouwt. Kijk in de activiteitenkalender voor een actueel aanbod.

  Wil je je verjaardag vieren in de natuur? Of samen met je ouders op ontdekkingstocht? Er zijn veel mogelijkheden. 

  Activiteiten in en rondom het Dwingelderveld

  Je kunt nog veel meer doen in en rondom het Nationaal Park Dwingelderveld. Kijk voor een compleet overzicht op de website van het Nationaal Park Dwingelderveld.

  Alle activiteiten vanuit bezoekerscentrum Dwingelderveld, zijn mede mogelijk door een financiële bijdrage van de provincie Drenthe. De schaapskudde van Natuurmonumenten in Lhee houdt de heide op het Dwingelderveld kort mede dankzij de steun van de provincie Drenthe.

  Bezoekersinformatie

  Extra informatie

  OpeningstijdenBezoekerscentrum Dwingelderveld is van 1 april tot 1 november dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00 uur.
  Van 1 november tot 1 april gesloten op maandag en dinsdag (behalve in de vakantie, dan is het bezoekerscentrum dagelijks open)
  Op eerste Kerstdag en oudjaarsdag is het bezoekerscentrum gesloten. Op 1 januari zijn we geopend vanaf 12.00 tot 17.00 uur.
  Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  Agenda

  Natuurontdektocht Dwingelderveld
  ma 19 aug
  Op pad met kinderen

  OERRR Natuurontdektocht voor jonge gezinnen

  Struin mee met de boswachter door de bossen van het Dwingelderveld. Deze wandeling is leuk voor ouders met kinderen van 4 t/m 8 jaar

  Vleermuis excursie Dwingelderveld
  ma 19 aug
  Dieren spotten

  Vleermuis excursie Dwingelderveld

  Kom vleermuizen spotten in het Dwingelderveld

  Gezinshuifkartocht bos en hei Dwingelderveld
  di 20 aug

  Gezinshuifkartocht bos en hei Dwingelderveld

  Ga mee met de huifkar, getrokken door twee Belgische trekpaarden over het Dwingelderveld

  Direct naar

  Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  Wat wij hier doen

  We helpen je graag

  In het bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wil wandelen, fietsen, varen, mountainbiken of paardrijden, we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. Voor groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale mogelijkheden. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

  Help mee de natuur te beschermen
  Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  Nieuws van de boswachter

  logo