Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Dwingelderveld

Waar: Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Fietsroute Dwingelderveld
2 uur 38
31,6 km

Over de route

Deze fietsroute gaat door bossen, over de heide, langs theehuis Anserdennen en door het dorp Dwingeloo. In het dorp zijn overal leuke plekken om even een kopje koffie of thee te drinken. Halverwege de route kom je langs de boslounge, een informatiepunt van Staatsbosbeheer. Leuk om even te kijken. Aan het eind van de route kom je langs de plek op de Benderse berg waar Anne de Vries inspiratie op deed voor het boek ‘Bartje’.

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Startpunt

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nu gesloten: zondag weer toegankelijk vanaf 10.00
Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld is het start- of eindpunt voor iedere wandeling en fietstocht over het Dwingelderveld.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  1. Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  Deze fietsroute start in het bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten. Een grote maquette midden in het gebouw geeft uitleg over het gebied. Er is een winkel met boeken, natuurartikelen en streekproducten. Vanuit de koffiehoek heb je een mooi uitzicht over de vlinder- en kruidentuin. Voor kinderen is er een wilgendorp om lekker in te spelen. Tijdens de zomermaanden juli en augustus organiseert Natuurmonumenten de ‘Wilde zomerweken’ boordevol activiteiten voor jong en oud.

  Theehuis Anserdennen

  2. Theehuis Anserdennen

  Het theehuis Anserdennen ligt middenin het bos. Je kunt hier niet alleen koffie- en theedrinken, maar ook genieten van de lekkere biologische lunches en andere lekkernijen. Op het terras word je vergezeld door prachtige vogelconcerten. Voor kinderen is er een speeltuintje en een zandverstuiving om in te spelen. Kijk voor je op pad gaat even op de site. De openingstijden verschillen per jaargetijde.

  De Anserdennen

  3. De Anserdennen

  Tussen Dwingeloo en Ruinen ligt de Anserdennen. Een gebied met afwisselend bos met glooiende fiets- en wandelpaden. Aan de noordkant ligt een fraai veentje, terwijl de oostkant overgaat in de heide en het schitterende Drostenveen. In de zomer zie je hier de karakteristieke witte veenpluizen wuiven. Wist je dat vroeger dit veenpluis als vulling diende voor kussens en matrassen?

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda