Fietsen

Fietsroute Dwingelderveld

Deze fietsroute gaat door bossen, over de heide, langs theehuis Anserdennen en door het dorp Dwingeloo. In het dorp zijn overal leuke plekken om even een kopje koffie of thee te drinken. Halverwege de route kom je langs de boslounge, een informatiepunt van Staatsbosbeheer. Leuk om even te kijken. Aan het eind van de route kom je langs de plek op de Benderse berg waar Anne de Vries inspiratie op deed voor het boek ‘Bartje’.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Bezoekerscentrum Dwingelderveld
  • Benderse 22, 7963 RA Ruinen (DR)
  • 0522 47 29 51
  • Vanaf de A28 neem je bij Pesse de afslag naar Ruinen. In het centrum van Ruinen neem je de richting Ansen, vlak voor Ansen sla je rechtsaf naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Na anderhalve kilometer kun je vlakbij het bezoekerscentrum parkeren.

De route

 Startpunt

1Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Deze fietsroute start in het bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten. Een grote maquette midden in het gebouw geeft uitleg over het gebied. Er is een winkel met boeken, natuurartikelen en streekproducten. Vanuit de koffiehoek heb je een mooi uitzicht over de vlinder- en kruidentuin. Voor kinderen is er een wilgendorp om lekker in te spelen. Tijdens de zomermaanden juli en augustus organiseert Natuurmonumenten de ‘Wilde zomerweken’ boordevol activiteiten voor jong en oud.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Bezoekerscentrum Dwingelderveld

2Theehuis Anserdennen

Het theehuis Anserdennen ligt middenin het bos. Je kunt hier niet alleen koffie- en theedrinken, maar ook genieten van de lekkere biologische lunches en andere lekkernijen. Op het terras word je vergezeld door prachtige vogelconcerten. Voor kinderen is er een speeltuintje en een zandverstuiving om in te spelen. Kijk voor je op pad gaat even op de site. De openingstijden verschillen per jaargetijde.

Theehuis Anserdennen
Theehuis Anserdennen

3De Anserdennen

Tussen Dwingeloo en Ruinen ligt de Anserdennen. Een gebied met afwisselend bos met glooiende fiets- en wandelpaden. Aan de noordkant ligt een fraai veentje, terwijl de oostkant overgaat in de heide en het schitterende Drostenveen. In de zomer zie je hier de karakteristieke witte veenpluizen wuiven. Wist je dat vroeger dit veenpluis als vulling diende voor kussens en matrassen?

De Anserdennen
De Anserdennen

4Brink Dwingeloo

Dwingeloo is, zo wordt gezegd, het dorp met de allermooiste brink van Drenthe. Daarnaast is Dwingeloo in 2012 ook uitverkozen tot het groenste dorp van Europa. Het centrum is lommerrijk en omringd met fraaie boerderijen en een bijzondere kerk met siepelvormige toren. Dwingeloo ken je misschien ook vanwege het wereldvermaarde bedrijf Astron, met de radiotelescoop, waar gespeurd wordt naar onbekende sterrenstelsels en de nog steeds natrillende oerknal. 

Brink Dwingeloo
Brink Dwingeloo

5Sterrenwacht

Sterren kijken? Ga dan eens ’s nachts in het open veld staan. In Het Nationale Park Dwingelderveld is het nog echt donker 's nachts. De kans dat je een vallende ster ziet is groot. Vergeet dan niet een wens te doen! Maar voor nu: verder naar de schaapskooi in Lhee. Misschien is de kudde nog thuis.

Sterrenwacht
Sterrenwacht

6Schaapskooi Lhee

De twee schaapskuddes van het Dwingelderveld onderhouden de heide. Ze zijn als het ware de grasmaaiers van dit natuurgebied. Ze knabbelen boompjes en struiken weg, zodat de heide voldoende ruimte houdt. Ga eens kijken bij de schaapskooi Achter 't Zaand in Lhee of aan de Benderse in Ruinen. Soms heb je geluk en gaan de schapen net weg of komen ze net terug. Altijd een indrukwekkend gezicht. 

Schaapskooi Lhee
Schaapskooi Lhee

7Heide en bossen

Op het Dwingelderveld ervaar je het Drenthe van vroeger, toen de boeren hun schapen lieten grazen op de uitgestrekte heidevelden. De schaapskuddes lopen er nog steeds. De natte bodem maakt het Dwingelderveld uniek. Dat het er nat is, bewijzen de meer dan 60 vennen en heideplassen die verspreid over de heide liggen. Minder zichtbaar is de ondoordringbare laag onder de grond, waardoor al het regenwater blijft liggen.

Heide en bossen
Heide en bossen

8Boslounge

Vlakbij hotel Van der Valk in Spier kom je onderweg de gezellige boslounge tegen. Een leuke plek om even van de trappers af te gaan voor een kop koffie of thee of een andere versnapering.

Adres en Contact: Boslounge, Oude Postweg 129417 TG Spier

Boslounge
Boslounge

9Bijzondere planten en dieren

Op het Dwingelderveld leven veel bijzondere planten en dieren. Op een zomerse dag liggen er vaak adders langs de paden te zonnebaden. De blauwpaarse vlinder, het gentiaanblauwtje, legt haar eitjes in de blauwpaarse klokjesgentiaan. In de vennen zie je in maart/april de mannetjes heikikker enorm blauw kleuren. De tengere heideorchis kom je in juni vaak tegen op de vochtige heide. En niet te vergeten neemt de kraanvogel voorzichtig bezit van het natte Dwingelderveld. De afgelopen jaren broedden er steeds al een of twee paartjes. 

Bijzondere planten en dieren
Bijzondere planten en dieren

10Vogels

Het Dwingelderveld is een eldorado voor vele soorten vogels. Door vernattingsmaatregelen voelen veel heidevogels als graspieper, geelgors, veldleeuwerik, paapje en watersnip zich goed thuis in het Dwingelderveld. Ook de krakeend, roodborsttapuit en boomleeuwerik nemen in aantallen weer toe volgens recente tellingen. De gevarieerde structuur in de heide is belangrijk voor diverse soorten broedvogels. Natuurmonumenten probeert met kleinschalige maatregelen dit te bereiken door bijvoorbeeld weer kleine stukken in het gebied te maaien.

Vogels
Vogels

11Paarse pracht

In de zomer kleurt de heide van het Dwingelderveld roze en paars. Dopheide kleurt in juni roze, daarna zorgt de struikheide in augustus en september voor een paarse bloemenzee zo ver het oog reikt. Het blijft ieder jaar weer een bijzonder gezicht.

Paarse pracht
Paarse pracht

12Huisje op de Benderse

Hier deed schrijver Anne de Vries van onder andere het verfilmde boek ‘Bartje’ zijn inspiratie op. Een prachtige plek midden op het Dwingelderveld. Helaas is het huisje in april 2018 afgebrand. Wat rest is de betonnen vloer van het huisje. Natuurmonumenten neemt de tijd om te overwegen wat er met deze memorabele plek op de Benderse berg gaat gebeuren. 

Huisje op de Benderse
Huisje op de Benderse
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.