Bomen herplant met dank aan bbn adviseurs
In januari 2018 gingen meerdere honderd jaar oude bomen op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen om door de heftige storm die over Nederland trok. ‘Eeuwig zonde’, zo zei boswachter Johan van Galen Last van Natuurmonumenten. Deze week worden op de plek waar beeldbepalende bomen omgingen nieuwe bomen geplant dankzij een grote schenking.
Bomen cadeau van bbn adviseurs
Onder andere een rode beuk en een gama cypres van rond de 120 jaar oud en een eik van meer dan 200 jaar oud gingen tegen de vlakte afgelopen januari. ‘Ik was echt even van de kaart. We hadden ingeschat dat deze bomen nog minsten 10 jaar mee zouden kunnen. De windvlagen bleken zo heftig dat ze vat kregen op deze solitaire, dikke bomen en ze om knakten als lucifer houtjes. Het was meteen onze wens om de bomen te vervangen’, aldus boswachter Van Galen Last. ‘Maar een beetje boom aanschaffen, planten en verzorgen kost al gauw een paar duizend euro, en we hadden met deze heftige storm helaas geen rekening gehouden op de begroting.' Gelukkig meldde bbn adviseurs zich, een advies bureau voor gebouw en gebied, om een steentje bij te dragen om zo de bomen te kunnen terugplaatsen. Berenike van Lohuizen, directeur van bbn adviseurs, licht toe: ‘Ons bureau bestaat dit jaar 50 jaar. Dat hebben we op verschillende manieren met onze collega's, opdrachtgevers en oud-collega's gevierd. Maar we wilden dit kroonjaar ook graag iets weggeven. We zijn verheugd dat we Natuurmonumenten, maar zeker ook de bezoekers van de buitenplaatsen deze bijzondere bomen kunnen geven.’ Boswachter Johan is blij met de schenking: ‘Zonder bbn adviseurs hadden we deze eye catchers niet terug kunnen plaatsen.’ Het gaat om vijf bomen op drie verschillende plekken verspreidt over de 's-Gravelandse Buitenplaatsen.
Laatste tuinmode
Boswachter Johan: ‘Dankzij de bijdrage kunnen we onder andere een wintereik op Schaep en Burgh en drie moerascypressen op Bantam planten. Op buitenplaats Gooilust plaatsen we een rode beuk terug. Een bijzonder object, want slechts 3 op de 100 beuken is rood. En dat is ook typisch van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen.’ Deze werden aangelegd omstreeks 1625, en zo rond het jaar 1850 kwam de Engelse landschapsstijl in de mode. De toenmalige eigenaren wilden hun rijkdom maar wat graag tonen, en daarom werden exotische gewassen van over de hele wereld geplaatst. Ook de rode beuk die midden op de gnoeweide van buitenplaats Gooilust stond was bedoeld om mee te pronken. Na die tijd is er amper nog wat aan de beplanting veranderd en daardoor zie je nu ook nog heel veel oude bomen de buitenplaatsen sieren.’
Bomenroute
De nieuw geplante bomen zijn ongeveer 10 jaar oud en nog lang niet zo imponerend als hun voorgangers. 'Maar over een jaar of 50 staan ze er net zo prominent bij als hun voorgangers,' stelt boswachter Johan ons gerust. En het goede nieuws: er staan op de 's-Gravelandse Buitenplaatsen nog best wat eeuwenoude en bijzondere bomen. Je kunt ze zelf bewonderen door de bomenroute te wandelen, deze wandeling start bij het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54b, 's-Graveland.