Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Groot Speijckroute

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Groot Speijckroute

Vanaf het bezoekerscentrum loopt een mooie en afwisselende route van 3,5 km lang. Hij voert je door het prachtige Oisterwijkse bos met doorkijkjes op zeker 4 vennen. Hij leidt je naar een prachtig uitkijkpunt over het grootste ven in het bos, het Kolkven. Er is ook een korte variant van 2 km die langs de hoogtepunten komt. Ga dan voor het bezoekerscentrum naar rechts. De route is gemarkeerd met oranje pijltjes.

De Groot Speijckroute bestaat uit een half verhard pad en is daardoor ook geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.

Met dank aan

Deze route is mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij voor het project Natuur voor iedereen. Dit is één van de in totaal 40 projecten die Natuurmonumenten samen met Handicap NL, de Nederlandse Stichting Gehandicapte Kind en Kenniscentrum Groen&Handicap door het hele land realiseert.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Aanreisinformatie auto

Vanuit Den BoschNeem vanaf de N65 Den Bosch - Tilburg de afslag Oisterwijk/Moergestel. Ga bij de tweede rotonde linksaf (Burg. Vogelslaan). Bij de 2e rotonde rechtsaf (Koningsvaren). Volg nu de bordjes 'Natuurmonumenten' of 'Recreatievoorziening'. Vanuit Eindhoven Neem vanaf de A59 Eindhoven - Tilburg de afslag Moergestel. Volg Oisterwijk. Bij de eerste rotonde in Oisterwijk rechtsaf (Burg. Vogelslaan). Bij de 2e rotonde rechtsaf (Koningsvaren). Volg nu de bordjes 'Natuurmonumenten' of 'Recreatievoorziening'. Vanuit Oirschot Neem vanuit Oirschot de weg Oirschot-Oisterwijk (Oirschotse Baan). Volg in Oisterwijk de bordjes 'Natuurmonumenten'.

Aanreisinformatie openbaar vervoer

Vanaf NS-station Oisterwijk is het ongeveer 25 minuten lopen. Ga de Stationsstraat in en loop rechtdoor de Burgemeester Verwielstraat in. Loop de Koningsvaren uit. Aan het einde rechtsaf. Eerste weg links (Wierdsmalaan). Volg vanaf hier de bordjes ‘Natuurmonumenten’. Er zijn ook ov-fietsen te huur op station Oisterwijk en er rijdt een treintaxi. Kijk voor actuele reisinformatie op de website van 9292 of de NS.

Extra informatie

ToegankelijkheidDeze oranje gemarkeerde route gaat over een halfverhard pad. Door de verharding is de route geschikt voor mensen in een rolstoel. Over een paar trajecten gaat de route over een fietspad door het bos.
Korte en lange routeVind je 3.5 km net iets te lang, kies dan voor de verkorte Speijckroute van 2 km. Die vertrekt voor het bezoekerscentrum Groot Speijck naar rechts.
Aangepast toiletIn de horeca Groot Speijck is een aangepast toilet aanwezig.
ParkerenEr zijn 4 gehandicaptenparkeerplekken aanwezig. Deze zijn niet op de grote parkeerplaats, maar dichter bij het bezoekerscentrum. Volg hiervoor de bewegwijzering op de gele borden.

De route

 Startpunt

1Bosuil

De bosuil is een van de bijzondere bewoners in de Oisterwijkse bossen.De uilskuikens noem je ook wel takkelingen. Ze kunnen namelijk nog niet vliegen als ze het nest verlaten. Ze vallen op de bosbodem en met hun dan al zeer sterke klauwen klimmen ze in een boom en gaan daar op een tak zitten. Vandaar de naam. Daarom de naam takkeling.

Bosuil
Bosuil
Bosuil
Bosuil

25 soorten spechten

Er leven inmiddels 5 spechtensoorten in de Oisterwijkse bossen. De grote bonte-, middelste bonte-, en kleine bonte specht. En de zwarte en groene specht. Vooral in het vroege voorjaar zijn ze heel actief aan het roffelen om hun territorium af te baken. Maar het hele jaar door zie je vliegen. Let dan op de golvende vlucht.

3Dood hout

Langs de paden en in het bos zie je veel dood hout liggen. Dit laten we heel bewust liggen. Het hout is namelijk een voedselbodem of schuilplek voor veel paddenstoelen, dieren en planten. Ook laten we dode bomen regelmatig staan. Deze zijn ideaal voor verschillende spechtensoorten en vleermuizen.

Dood hout
Dood hout

4Brouwkuip

Vermoedelijk dankt dit ven zijn naam aan de ronde kuipvorm. Maar er doet ook een ander verhaal de ronde. Bierbrouwers hadden een probleem met de 'Vuile Stroom'. Daarom zouden ze in dit ven hun kuipen hebben schoongemaakt. Het ven lag namelijk én dicht bij Oisterwijk én aan een weg en bovendien was het water goed bereikbaar door de platte oever. Het afgelopen jaar is bij de brouwkuip meerdere keren een ijsvogel gespot. Let dus goed op de takken rond het ven, misschien zit hij er nu ook!

Brouwkuip
Brouwkuip

5Boshuis Venkraai

Ooit woonde hier de boswachter van Natuurmonumenten. Hij mocht wat bijverdienen met verkoop van limonade aan dorstige wandelaars. Maar alcohol werd er niet geschonken. Tegenwoordig kun je bij het boscafé nog steeds terecht om na je wandeling te rusten. Nu zelfs met een glas bier of wijn! Let op: bij het café is geen invalidentoilet, bij het bezoekerscentrum wel.

Wat veel mensen niet weten: de naam Venkraai komt oorspronkelijk van de zwarte stern, een vogel die zijn nestjes bouwt op de drijvende waterplant krabbenscheer. In de volksmond heette de vogel dus venkraai, vanwege zijn zware kleur.  Krabbenscheer is door de verslechtering van de waterkwaliteit al lang verdwenen in de vennen en daarmee ook de de venkraai!

Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai

6Kolkven

Geniet hier van het uitzicht over het grootste ven in de Oisterwijkse bossen, het Groot Kolkven. Je ziet hier vaak verschillende soorten watervogels, zoals de wilde eend, fuut, dodaars, grote zilverreiger en kuifeend.De balts van de fuut is geweldig om te zien. De vogels komen hoog uit het water en dansen met de borsten tegen elkaar, waarbij ze met hun kop schudden. Na een aantal weken, als de jonge fuutjes uit het ei zijn gekropen, dobberen ze op de rug van hun ouders over het ven.

Kolkven
Kolkven
Kolkven
Kolkven

7Goorven

Je bent nu bij het Goorven (rechts). Het woord goor betekent niet vies, maar komt oorspronkelijk van een oud Nederlands woord dat moeras betekent.

De weg waar je op staat is de Bosweg, maar vroeger liep hier nog de Baerdijk. Die naam verwijst naar de 'baren' turf die in de vennen werd gestoken. Die turf werd tot in de 18de eeuw gebruikt als brandstof. Door het steken van de turf is er weer open water in de vennen gekomen. Voor die tijd was het door veenvorming een moeras geworden.

 

Goorven
Goorven
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.