Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute 14 vennen, bij Oisterwijk

Waar: Bezoekerscentrum Oisterwijk

Boshuis Venkraai
3 uur 7
9,4 km

Over de route

Maak een fraaie, stevige wandeling langs de vele vennen in Oisterwijk. Geniet van het uitzicht over het water, wandel door de bossen en laat je verrassen door de bijzondere combinatie van bos, heide en vennen.

Volg voor de route de blauwe pijlen op de paaltjes.

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Oisterwijk
Het Bezoekerscentrum Oisterwijk is een prima begin van je dag in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, vlak bij Tilburg. Het is startpunt van mooie wandel- en fietsroutes. Honden zijn welkom in het natuurgebied als ze aangelijnd zijn.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Ijsvogel genietend van een zacht zonnetje

  1. Speijckven

  Je start bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten met de horeca 'Groot Speijck'. Als je verder wandelt, zie je door de bomen het Speijckven liggen. Dit ven is niet door de wind uitgesleten, maar gegraven. Je zou hier zomaar een ijsvogel op één van de laaghangende takken kunnen zien zitten!

  In de lente en zomer zie je hier vaak kinderen de watersafari doen. Een educatieve speurtocht voor (basisschool)kinderen. Gewapend met een schepnetje gaan ze op zoek naar waterbeestjes.

  Diaconieven
  Diaconieven

  2. Diaconieven

  Het volgende ven dat we passeren is het Diaconieven. Dit is het eerste ven dat Natuurmonumenten in Brabant in 1913 kocht. Op het Diaconieven en de andere vennen kun je allerlei watervogels zien, zoals de kuifeend en dodaars. Die laatste heeft een heel herkenbare 'hinnikende' roep. Zijn naam dankt hij dan weer aan het donzige dotje op zijn aars.

  Brandven
  Brandven

  3. Brandven

  Als je op de kaart kijkt, zul je zien dat de vele vennen in de Oisterwijkse bossen allerlei verschillende namen hebben. Van personen tot kleuren, maar achter elke naam schuilt een verhaal. Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier bluswater uit gehaald werd.

  Vogels kijken

  Op de vele vennen kun je allerlei vogels tegenkomen, maar vergeet ook niet omhoog te kijken en goed te luisteren. Grote kans dat je of het gelach van een groene specht hoort of het geroffel op de bomen door één van de andere spechtensoorten die hier voorkomen. Zoals de grote bonte specht of de zwarte specht. Die laatste is trouwens een stuk groter dan de grote bonte specht, al doet de naam anders vermoeden!

  Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda