Open Erf

De Groote Modderkolk

Altijd iets te doen

Midden in de idyllische omgeving van Loenen (Veluwe) ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Neem een kijkje op deze biologische zorgboerderij met moestuin en potstal, drink wat in de theeschenkerij of koop biologische producten in de boerderijwinkel.

In de streek die zich uitstrekt van de oostelijke rand van de Veluwe tot aan de IJssel beheert Natuurmonumenten 1800 hectare natuur- en landbouwgronden. Het beheerkantoor ligt op het terrein van de Groote Modderkolk. Natuurmonumenten zorgt ook voor toezicht, organiseert excursies en overlegt met buren, pachters en andere relaties. Bij al het werk dat Natuurmonumenten verricht wordt veel samengewerkt met vrijwilligers en bewoners van de zorgboerderij. Het is leuk om er een kijkje te nemen, eventueel in combinatie met een bezoek aan de natuurgebieden in de omgeving.

 


WORD LID!

Geniet van onze bloemenweides en de dieren die in de omgeving van de Groote Modderkolk leven, zoals de steenuil. Het diertje is een vaste bewoner van deze omgeving; boswachter Wim Niemeyer noemt hem regelmatig in zijn tweets.

Word lid steun de natuur op en rond de Groote Modderkolk >>

 

Wandelen en fietsen

De Groote Modderkolk is een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Twee wandelroutes en twee fietsroutes in deze omgeving kun je downloaden op deze site of in de gratis app Natuur Routes van Natuurmonumenten:

 

Twee fietsroutes in de omgeving:

Of combineer een bezoek aan de Groote Modderkolk met een boswandeling in de Ramenberg, de Reeënberg of Hoeve Delle.

Zorg op de Groote Modderkolk

Op de Groote Modderkolk werkt Natuurmonumenten samen met de stichting Verdandi. Er wonen en werken namelijk ook tien volwassenen met een verstandelijke beperking en dagelijks komen nog ongeveer 15 mensen met een verstandelijke beperking een handje helpen. Vanuit een antroposofische visie biedt de Stichting Verdandi deze mensen een zinvolle tijdsbesteding op de boerderij en de landerijen.

Duurzame energie

Er wordt een scala aan duurzame energietechnieken toegepast op de Groote Modderkolk:

  •  stroom opwekken door zonnepanelen
  •  warmwater door middel van een zonneboilersysteem
  •  warmtepompen voor verwarming van de gebouwen
  •  een straatlantaarn werkt met een eigen zonnepaneel
  •  hemelwater wordt opgevangen voor toiletten en drinkwater voor de brandrode runderen in de potstal
  •  de runderen drinken buiten uit zonaangedreven zelfdrinkers
  •  er rijdt een tweepersoons-elektrokar met aanhanger voor vervoer van materialen van De Groote Modderkolk op natuurstroom.

 

word nu lid