Ga direct naar inhoud

Dean Bowen

In Achtmaal speurde Bowen naar de geest van Roland Holst. Niet met kaarsjes en occulte techniek, maar wandelend over het landgoed de Oude Buisse Heide. Zo ontdekte hij wat het met hem doet om letterlijk in haar voetsporen te treden.

Cover boek Dean Bowen

Op Open Monumentendag presenteert Dean Bowen zijn bundel met een korte voordracht bij elke wandeling. Kijk hier voor alle activiteiten.

De stilte die rond en in Henriëttes Angorahoeve heerst, maakt Bowen onzeker. ,,Ik leef in een omgeving waar continu geluid is en beweging. De stilte vind ik moeilijk. Zelfs een beetje intimiderend.

Tegelijk is het goed mijn leven een week lang radicaal om te gooien. Het biedt ruimte uit te zoeken wat omgeving met je doet. Geeft misschien nieuwe inzichten.”

Roland Holst ontving in Achtmaal flink wat (inter)nationale vooraanstaande gasten. Ook Bowen zette de deuren wijd open, maar dan voor lokale Zundertse kunstenaars.

Tijdens open monumentendag sluit Bowen zijn verblijf af. De ervaringen, nieuwe inzichten, inspiratie leveren uiteindelijk een prachtige nieuwe dichtbundel op. 

In 'Ik vond geen spoken in Achtmaal' beschrijft een naamloze figuur middels dagboeknotities, gedichten, biechten, en rituelen de zoektocht naar wat er overblijft van een mens, lang nadat zij gestorven is.

Op welke manieren kunnen we de relatie tussen wat hier is en wat er was opnieuw aanroeren om onszelf bewust te maken van de echo’s die in ons door resoneren. Is het mogelijk om iemands stappen te traceren en zo toegang te krijgen tot al het ontastbare dat ze nalaten. Op welke manieren is het mogelijk om te blijven zoeken naar spoken en wat hebben deze spoken ons nog te vertellen.

Van bruisend Rotterdam naar de stille hei van Achtmaal. Op uitnodiging van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Tilt verbleef Dean Bowen een week lang in het Brabantse Achtmaal. Gewend aan het rumoer van het grootstedelijk leven, trok hij zich terug op landgoed de Oude Buisse Heide. Speurend naar de geest van Henriëtte Roland Holst. Dit initiatief wordt tevens ondersteund door Landstad de Baronie.

Dean Bowen (1984) is stadsdichter van Rotterdam. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut Bokman uit 2018 leverde hem een nominatie op voor de C. Buddingh’- prijs.

Logo Landstad De Baronie en Prins Bernhard Cultuurfonds
Tilt