Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Deelgebied B

Deelgebied B is het in het midden gelegen deelgebied. Hier komt een kleiner rietmoeras, ook direct tegen de Nieuwkoopse Plassen aan. De graslanden om dit rietmoeras worden zo beheerd dat er meer bloemen en bijen en vlinders een plek vinden.

Purperreiger

Rietmoeras

In deelgebied B wordt het rietmoeras 5 hectare groot. Om het water in het rietmoeras te houden, komt hier een peilscheiding omheen te liggen. Net als in deelgebied A wordt hier tijdens de inrichting riet gepland. Tijdens de inrichting wordt er riet geplant. De eerste jaren komt er geen water in te staan. Dit zorgt er voor dat ganzen, die dol zijn op jonge rietscheuten, het gebied toch zullen mijden. Wanneer het waterpeil omhoog gaat, tussen de rietstengels, stijgt het in de winter tot 50 cm boven het land. Gedurende de zomer zakt het water; in sommige jaren kan het land weer droogvallen. In sommige jaren zal ook een peil gekozen worden dat droogval van het land onvermijdelijk is. Dit is noodzakelijk om de rietgroei vitaal te houden.

De verwachting is dat in beide rietmoerassen vele rietvogels, zoals de blauwborst en de roerdomp gaan nestelen en hun voedsel vinden. 

Klik hier voor het volledige ontwerp van deelgebied B

Deelgebied B

Deelgebied B

Dit is het ontwerp van Deelgebied B

Peilscheidingen

Net als in deelgebied A komt er een peilscheiding om dit moeras. Alle grond zal gewonnen worden, doordat de sloten in de graslanden een natuurvriendelijker karakter krijgen. Ze worden breder, met oevers die minder stijl zullen lopen. Hier zullen planten als dotterbloem en echte koekoeksbloem hun plek vinden. Tureluurs zullen hun voedsel zoeken in deze vochtige bodem.

Om een nette scheiding te maken met 'de buren', worden hier ook op enkele plekken extra sloten gegraven, waardoor zij geen last hebben van het opzetten van het waterpeil in de natuurgronden. 

Een nieuwsgierig blauwborstje

Blauwborst

Bloemen en bijen

De graslanden van Natuurmonumenten rondom het moeras worden hier natuurvriendelijk beheerd, zonder kunstmest en gifstoffen. Doel is om te zorgen voor meer diversiteit in het grasland. Gras maakt deels plaats voor kruiden en bloemen. Bijen en vlinders weten hun weg veelvuldig naar de polder te vinden en hun maag vullen met het nectar in de bloemen. 

Naar verwachting komen hier weidevogels om hun voedsel te zoeken; dit gebied zelf is te klein om er nesten te bouwen. Maar het wordt sowieso kleurrijker in de polder, vogels, vlinders en bloemen kleuren het palet. Ook beweiden we het kruiden- en faunarijk grasland delen van het jaar met koeien.

Het vochtig hooiland, in het noordoosten van het deelgebied, wordt te vochtig voor koeien om te grazen. Dit zal, zoals de naam het al zegt, gehooid worden.

Pinksterbloemen

Pinksterbloem

logo