Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Vrijwillige boswachter toezicht

Mijn rol als vrijwilliger is die van gastheer. Ik hou van de natuur, en dan is het mooi dat enthousiasme te delen. Ik loop of fiets rond en spreek mensen aan. Ik ben hun aanspreekpunt. Daarvoor is het handig veel te weten van de natuur. Als vrijwilliger word je dan ook goed ingewerkt. Je kunt allerlei vragen van mensen verwachten. De natuur spreekt tot de verbeelding. Dat heeft ook een schaduwkant, want op mooie dagen is het vaak heel druk. Vragen beantwoorden is één ding, maar het is ook aan ons als toezichthouder om het te signaleren als er iets aan de hand is wat niet in orde is. Mensen die hun hond los laten lopen in een gebied waar dat niet mag. Of afval dat ergens is gedumpt. Ik spreek dan mensen aan of meld het bij de coördinator van Natuurmonumenten.
De momenten die ik niet prettig vind zijn wanneer mensen zich niks van je aantrekken als je ze vraagt hun hond aan te lijnen, niet over een pad te fietsen met hun mountainbike waar dat niet mag, of op een andere manier de natuur verstoren. Mensen vinden dit niet altijd leuk. Dan leggen we uit waarom het niet mag. Bij ernstige overtredingen waarschuwen we de BOA, of bellen de politie. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Wat overheerst is dat ik heel erg geniet van het gebied, en het gevoel heb een waardevolle bijdrage te kunnen leveren. Mensen die horen wat ik doe zeggen vaak: “Jij hebt het mooiste baantje wat er is!”. En zo is het.

J. de Wit, vrijwillige boswachter toezicht

Fochteloërveen

Wat houdt de functie in?

Je wandelt of fietst in de natuurgebieden het Fochteloërveen, de Slotplaats en het Norger Esdorpenlandschap om contact te leggen met bezoekers. Je informeert de bezoekers over de actuele ontwikkelingen en leuke, interessante wetenswaardigheden over het gebied. Daarnaast let je er ook op dat de bezoekers zich aan de regels van het gebied houden en spreek je ze aan wanneer dat niet het geval is. Verder ben je de oren en ogen in het veld voor Natuurmonumenten.

 

Wie zoeken wij?

Iemand met goede sociale vaardigheden, een open en actieve houding en die goed informatie kan overbrengen. Je bent klant- en servicegericht. Daarnaast heb je affiniteit met natuur en sta je achter het beleid van Natuurmonumenten. Je bent flexibel inzetbaar, en in ieder geval minimaal 8 dagen per jaar in de weekenden en vakantieperiodes. Ook heb je enige kennis over natuur en het betreffende natuurgebieden.

Wat bieden wij?

  • Afwisselend en zelfstandig vrijwilligerswerk binnen een klein team van vrijwillige toezichthouders op prachtige plekken.
  • Een goede inwerkperiode en de benodigde informatie.
  • Een vast contactpersoon en beschikking over de benodigde voorzieningen.
  • Een onkostenvergoeding voor vervoer.
  • Een vrijwilligerspas voor korting op producten van Natuurmonumenten.

 

Interesse?

Lijkt het je leuk om als vrijwillige boswachter toezicht aan de slag te gaan? Heb je vragen over deze vacature? Meld je dan nu via Karin Abspoel, , aan voor de vrijblijvende informatiebijeenkomst op 14 april om 19.30 uur. Kun je deze avond niet aanwezig zijn, maar wil je wel geïnformeerd worden, stuur dan ook een e-mail.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo