Ga direct naar inhoud

Een lid van de ledencommissie stelt zich voor: Bas Verschuuren

Een kennismaking met Bas Verschuuren

Gelderland

Waarom actief voor Natuurmonumenten

Ik actief ben voor Natuurmonumenten omdat ik mij al heel mijn leven intens verbonden voel met de natuur.

Tijdens mijn studie bos en natuurbeheer ontdekte ik dat de toekomst van de natuur waarschijnlijk meer afhankelijk is van hoe wij mensen daar mee om gaan dan hoeveel we ervan af weten. Ik raakte gefascineerd door de betekenis van natuur in verschillende culturen en wat dit voor het beheer en beleid betekent. Uiteindelijk ben ik gepromoveerd in de antropologie en heb ik hierover diverse boeken gepubliceerd.

Voor mij gaat natuurbeheer dus over het samenspel en spanningen tussen natuur en cultuur, een onderwerp dat ook voor Natuurmonumenten altijd actueel zal zijn. Ik ben voorzitter van een groep specialisten die de IUCN World Commission on Protected Areas informeert over culturele en spirituele waarden van natuur. Als docent en onderzoeker bij de vakgroep Bos- en Natuurbeleid aan Wageningen Universiteit betrek ik jonge mensen bij natuurbescherming.

Favoriete natuurgebied

Ik houd van alle natuur, ook buiten natuurgebieden maar in het bijzonder houd ik van de Wolfhezerheide en het Heelsums Beekdal, in 1939 aangekocht mede door Jac. P. Thijsse. Ik woon vlakbij en ben er regelmatig te vinden op mijn hardloopschoenen, of wandelend met mijn gezin. Ook werk ik via de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit met een groep burgers en studenten aan het verbeteren van de natuurkwaliteit in het beekdal.

Ik ben tevens voorzitter van de Permanente Contact Groep Zuid West Veluwe van Natuurmonumenten en zet ik mij in voor de Leden Commissie Gelderland en hoop zo bij te dragen aan het verbeteren van de relaties tussen mens en natuur.

Bav Verschuuren