Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Een lid van de ledencommissie stelt zich voor: Gretha Jansen

Een kennismaking met Gretha Jansen.

Gelderland

Waarom actief voor Natuurmonumenten?

Ik ben, zoals gelukkig zoveel Nederlanders, al heel lang lid van Natuurmonumenten. Natuur is iets waar ik in eerste instantie niet echt over nadacht, het was er gewoon. Maar op het moment dat er iets aan natuur wordt afgebroken dan merk je pas hoe belangrijk natuur in feite voor je is. Ik heb mij de afgelopen 25 jaar met veel enthousiasme ingezet voor de Volkshuisvesting in Nederland. En iedere keer als er mooie bomen dreigden te verdwijnen als gevolg van herstructuring in een wijk gaven bewoners terecht aan dat er een inspanning moest worden gepleegd bomen te behouden. Ik heb daar met veel plezier aan mee gewerkt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in een stad uitkijken op groen gelukkiger zijn en zelfs langer leven.

Een tweede aspect waarom ik mij heb aangemeld voor de Ledencommissie Gelderland is dat ik uit ervaring mee heb gemaakt dat invloed van leden belangrijk is. Om nog maar even de parallel te trekken met de Volkshuisvesting. De bewoners in wijken en straten weten vaak wat goed is voor de buurt en wat de knelpunten zijn. De input van hen heeft gemaakt dat het regelmatig voorkwam dat wij als corporatie onze plannen bijstelden -verbeterden- als gevolg van de voorstellen van de bewoners. Ik verwacht dat ik op die manier ook invloed kan uitoefenen op het beleid van Natuurmonumenten. De wijziging van beleid met betrekking tot houtkap is daar een mooi voorbeeld van.

Favoriet natuurgebieden

Het Deelerwoud is een prachtig gebied. De vergezichten van wuivend geel gras doet mij regelmatig denken aan Afrika. En zeker ’s-ochtend vroeg als het nog niet druk is, is de weidsheid en rust indrukwekkend.

Maar de heidegebieden en bossen op de Veluwe zijn ook favoriet.

Minstens een keer per jaar ben ik te vinden in het Geuldal. Prachtig gezicht zijn de heuvels, bloemen en bosranden gecombineerd met vee in de wei. Een oerhollands landschap dat we moeten koesteren.

Ik woon in Wageningen en wandel met mijn hond iedere dag langs de bergrand van de Wageningse Berg, het uitzicht op de uiterwaarden is fabuleus. De ochtendmist die over het landschap hangt en ruimte die ik ervaar maakt dat ik mij iedere keer weer een gelukkig mens prijs dat de natuur in Nederland zo mooi is.

Gretha Jansen
logo