Natuur & horeca

Herberg De Pas

  • Café
  • Toilet
  • Bed & breakfast
Terras Herberg De Pas

Welkom bij Herberg De Pas

Proef de sfeer van een ver verleden in deze knusse herberg uit 1891, prachtig gelegen aan de rand van natuurgebied De Sprengenberg. Geniet van puur en eerlijk eten uit de streek. En combineer je lunch, diner of vergadering met een excursie van de boswachter.

Meer over Herberg De Pas
 • Vergaderen
 • Overnachten
 • Agenda
 • Routes
 • Agenda
 • Over de locatie

  Erve De Pas is een plek waar natuur en cultuurhistorie samenkomen. In de authentieke herberg kun je heerlijk eten, in de oude potstal informeel vergaderen en in de voormalige varkensschuur naast de herberg bevindt zich de informatieschuur van Natuurmonumenten. Een ideaal vertrek- of eindpunt van een wandeling, fietstocht of excursie met de boswachter door natuurgebied.

  Boerenerf

  Op Erve De Pas waan je je weer even op het boerenerf van vroeger. De herberg stamt uit 1891 en is stijlvol gerestaureerd, met behoud van oude details en de originele houten draagconstructie. Je geniet hier van een kop koffie met ambachtelijk gebak, heerlijke streeklunch, borrel of maaltijd.

  De herberg stond vroeger aan de overkant van de zandweg, op een belangrijk kruispunt van wegen naar Deventer, Raalte, Hellendoorn en Twenthe. Volgens overlevering heeft zelfs Lodewijk Napoleon er met een konvooi overnacht, op weg naar Twenthe. De zandweg, een pas tussen de twee Koningsbelten, liep over de berg door mul zand. Voor de zware tocht bergop werd vaak een derde paard voor de postkoets gespannen.

  De oude herberg is echter afgebrand; de twee lindes voor de gevel vertonen nog steeds de sporen in hun half verbrande stammen. De grote linde achter het witte huis bleef gespaard en staat er nog steeds.

  Vergaderruimte en informatieschuur

  In 1905 werd tegenover de boerderij een potstal gebouwd voor het jongvee. Die wordt nu gebruikt voor vergaderingen en trainingen.

  Bekijk hier de vergaderruimtes

  In 1932 kwam er ook een varkensstal bij. Dat is nu de informatieschuur van Natuurmonumenten. Hier worden leuke workshops en activiteiten georganiseerd.

  infoschuur de pas

  De natuurschuur van Natuurmonumenten

  Speelnatuur van OERRR

  Vlak bij het erf ligt ook speelnatuur van OERRR. Een uitdagende plek waar kinderen kunnen klimmen, springen, met water en zand knoeien en hun eigen hut kunnen bouwen.

  De speelplek is toegankelijk voor ieder kind; de waterspeelplek is zo gemaakt dat kinderen in een rolstoel bij de pomp en de watergoten kunnen en een stukje het bos in kunnen via een breed pad.

  Bekijk Speelnatuur van OERRR Erve De Pas

   

  speelnatuur erve de pas

  Speelnatuur voor ieder kind

  De Sprengenberg

  Erve De Pas ligt is een ideaal startpunt voor verkenning van de schitterende omgeving. Het grenst aan het landgoed De Sprengenberg, onderdeel van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Je kan er genieten van bossen, heide, vergezichten, het landgoed met statige lanen, rododendrons en niet te vergeten de Palthetoren, in 1898 gebouwd als jachtslot. Door het glooiende landschap lopen diverse routes.

  Lees hier meer over De Sprengenberg

  sprengenberg

  Een glooiend landschap met prachtige vergezichten.

  Horecapartner Herberg de Pas

  Eten en drinken bij Herberg De Pas

  In de herberg houden we van puur en eerlijk eten zonder fratsen. Allemaal smaakvol en ambachtelijk bereid met de mooiste producten uit de streek. Bij voorkeur biologisch en met ingrediënten die het seizoen te bieden heeft.

  Bekijk het menu

  Overnachten

  Kom logeren in het authentieke voorhuis van de boerderij uit 1891. Stijlvol, knus en comfortabel. Met luxe kitchenette, gezellige houtkachel, eigentijdse badkamer en riante slaapkamer. Geschikt voor 4 personen.

  Logeren in onze lodge

  Vergaderen in de natuur

  Authentiek, inspirerend en volledig gerenoveerd; de fraai gelegen Potstal op Erve de Pas is een ideale locatie voor vergaderingen of trainingen. Geschikt voor 16 personen, in informele setting tot 50 personen. Of huur de sfeervolle Natuurschuur, geschikt voor 8 personen, in informele setting tot 20 personen.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Woeste Route Salland

  Stevige schoenen aan, rugzak om en wandelen maar! Een ruige dagwandeling over het heuvelachtige en zeer afwisselende en monumentale Landgoed De Sprengenberg, onderdeel van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug Twents Reggedal. Met een leuk uitstapje over het moderne Sallandse ...

  • 16.3 km
 • Familieroute De Sprengenberg, Sallandse Heuvelrug

  Deze route komt langs alle hoogtepunten van De Sprengenberg, heide, akkers en landgoed! Start of eindig je route bij Herberg De Pas; een aanrader voor een lekker hapje of drankje!

  • 1.16 km

  Landgoedroute De Sprengenberg (Sallandse Heuvelrug)

  Wandel over de heuvels van De Sprengenberg en laat je verrassen door de uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en vele planten en dieren. Wie het gebied verder induikt, komt nog pittige ‘kuitenbijters’ tegen.

  • 5.63 km
 • Herberg De Pas

  Agenda

  uil
  za 19 nov

  Roepende uilen in het donker op De Sprengenberg

  Wandel op zaterdag 19 november mee met de boswachter en luister in het donker naar de bosuilen van De Sprengenberg.

  Paddenstoelenexcursie
  zo 23 okt

  Paddenstoelenexcursie op De Sprengenberg

  Wandel op zondag 23 oktober mee met de boswachter en ga op zoek naar de mooiste, gekste, meest stinkende of juist heerlijk ruikende paddenstoelen in het bos. Geniet tijdens deze 2 uur durende activiteit van de paddenstoelenpracht op De Sprengenberg in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Deze wandeling is voor gezinnen en volwassenen.

  speuren naar stenen
  zo 02 okt

  Reis mee naar lang gelee "De IJstijd"

  Ga je mee met de boswachter? Samen zoeken naar mooie stenen en andere schatten uit de IJstijd. Sommige zijn al duizenden jaren oud. Met de gevonden schatten ga je een mooi kunstwerk maken. Je krijgt er van Herberg de Pas een lekkere warme choco met een herfst-lekkernij bij. Laat je verrassen.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Herberg De Pas
  • Molenweg 2, 7448 RE Haarle (OV)
  • 0548 852 038
  • [email protected]
  • Parkeerplaats De PasMolenweg 2, Haarle (OV)Routebeschrijving

  Huisregels

  Verkennen

  Herberg De Pas

  Nieuws van de locatie

  Direct naar

  Herberg De Pas

  Wat wij hier doen

  Samen met Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten werkt in een aantal gebieden samen met de groenste horecagelegenheden van Nederland. Het horeca-aanbod wordt op duurzame wijze geproduceerd en komt veelal uit de streek. Daarnaast is er veel aandacht voor natuurbescherming en natuurbeleving in de directe omgeving. Een bezoek aan horecagelegenheden in onze gebieden kan vaak worden gecombineerd met een rondleiding van de boswachter of andere activiteiten van Natuurmonumenten.

  Horeca en Natuurmonumenten
  logo