Foto van de Maand 2013

Op deze pagina vind je een overzicht van de winnaars van 2013. 

Foto van het jaar 2013

Aan het eind van 2013 konden bezoekers van de website hun stem uitbrengen op een van de onderstaande winnaars en op die manier de Foto van het Jaar 2013 kiezen. De uiteindelijke winnaar is geworden:

11. Léon Vlieks - De geest uit de flesFotograaf: Léon Vlieks

Foto: De geest uit de fles
Fotograaf: Léon Vlieks

Januari 2013

Jurycommentaar

Commentaar: Een prachtige serene sfeer in een gebied van Natuurmonumenten dat vlak bij de stad Groningen ligt. De grondmist, de zwanen, de lucht, de weerspiegeling. Alles werkt goed mee op deze plaat. Er zit een mooie opbouw in de foto met de donkere moddervlaktes die op de voorgrond je blik meenemen richting de drie zwanen.

Februari 2013

Jurycommentaar

Wat een mooie lagen in deze foto. Allemaal pasteltinten. Van blauwgrijs bovenin via wit van het besneeuwde strand naar bruin en rozeachtig op de voorgrond vanwege een onbesneeuwde zandribbel op het strand. Een heel mooie overgang met precies in het midden en op de goede plek een drieteenstrandloper.

Maart 2013

Jurycommentaar

April en nog steeds ijs. Dit lijkt wel een venster, een schilderij in zwartwit ingelijst en wel. Wat een mooi onderwerp met die cirkels in het ijs, dat vierkant van schotsen en het doorkijkje naar de onderwereld. Of bovenwereld moet ik eigelijk zeggen. Dit is zoals de lente er anno 2013 uit ziet. Alles nog kaal.

April 2013

Jurycommentaar

De kruisbek is een soort die we niet vaak op de foto zien. En dan ook nog eens perfect in beeld gebracht bij een drinkpoel met een briljante spiegeling in het water. Mooi laag gefotografeerd waardoor de horizon van het terrein rond de poel ook zichtbaar is op de achtergrond.

Mei 2013

Jurycommentaar

Een klassiek plaatje. Maar wat mooi om te zien. De balts van twee ijsvogels. Het mannetje geeft het vrouwtje een net gevangen visje. Je zult er maar met je camera naast zitten om dit vast te leggen. Het hele beeld is prachtig. Het moment is goed. De belichting en scherpte is top.

Juni 2013

Jurycommentaar

Wat een grappige foto. Pimpelmeesje met nestmateriaal. Ik ben benieuwd of het beestje in deze pot aan het broeden is geslagen. Het is natuurlijk afwachten en prijsschieten voor een fotograaf. Maar hier is de pose, de uitsnede, de scherpte en het nestmateriaal in het bekje allemaal goed gelukt.

Juli 2013

Jurycommentaar

Prachtig scherpe foto, precies op het juiste moment genomen. Het lijkt alsof het hoentje nog even een pose aanneemt. De weerspiegeling in het water versterkt de elegantie van het beeld.

Augustus 2013

Jurycommentaar

Prachtige zomerfoto van reebok op de bloeiende heide. Niet een standaardbeeld van een mooi poserend dier, maar deze is echt aan het eten van de struikjes. Gaat het om de blaadjes of de bloemen vraag je je af. Dit soort natuurlijk gedrag kun je alleen maar fotograferen als er absoluut geen sprake is van verstoring. Nu lukt dat op de ene plek beter dan op de andere. En hier gaat het wrsch om de Hilversumse heide waar reeën veel gemakkelijker te benaderen zijn dan op veel andere plekken in Nederland. Prachtig is natuurlijk ook de paarse kleur van de heide en die gele band van brem er dwars door heen. Heel mooi.

September 2013

Jurycommentaar

Herfst is de tijd van de bronst van edelherten, maar ook van dauw, mist, lage zonnetjes en… spinnen en herfstdraden. In dit beeld komt alles van de herfst samen. De compositie is prachtig. Goed gebruik gemaakt van de gulden snede in dit beeld.

Oktober 2013

Jurycommentaar

Spannend beeld van een ree die duidelijk in de gaten heeft waar de fotograaf is. Precies genoeg van het dier in beeld: een oog, een geweistang. Mooi is het licht wat toch precies goed op het oog valt. De onscherpte rondom de kop van het ree van de vegetatie in de voorgrond zorgt voor een soort omlijsting van het onderwerp.

November 2013

Jurycommentaar

Deze maand had de jury het erg moeilijk. Er kwam een recordaantal prachtige beelden binnen. Fantastische beelden van vogels, edelherten en zonneharpen in loofbossen. Ook een geweldig aantal creatieve paddenstoelen foto’s. De jury van de foto van de maand raadt iedereen aan om nog eens door de resultaten heen te gaan. We kiezen voor een bijzonder beeld gemaakt ergens in de bebouwde kom. Wat een fantastisch contrast tussen de uitbundige kleuren van de herfst en het grijs van een gebouw daarachter. Leuk is ook die wenteltrap die als het ware om de boomstam heen naar boven draait. En natuurlijk de lucht erboven. Zeer geslaagd.

December 2013

Jurycommentaar

Prachtig licht, prachtige spiegeling. In eerste instantie lijkt de kijker niet direct te weten waar hij naar kijkt. Die gouden gloed op het water, dat mooie licht van de late herfst. Perfecte positie van de eend en de spiegeling. Niets dat afleid van het geheel. Mooi!
word nu lid