Foto van de maand 2014

Op deze pagina vind je een overzicht van de winnaars van 2014. 

Foto van het jaar 2014

Aan het eind van 2014 konden bezoekers van de website hun stem uitbrengen op een van de onderstaande winnaars en op die manier de Foto van het Jaar 2014 kiezen. De uiteindelijke winnaar is geworden:

19. Pimpelpunk - Rob EdelmanFotograaf: Rob Edelman

December 2014

Jurycommentaar

Prachtig scherp in beeld gebracht, deze kokmeeuw! Door de lichtstrook die op de meeuw valt, krijgt de foto een surreëel effect. Het contrast tussen deze scherp afgetekende meeuw en de vage achtergrond maakt dit tot een hele spannende foto.

November 2014

Jurycommentaar

Zwartwit werkt hier wel heel krachtig. Een opvliegende knobbelzwaan in volle actie. De snelle sluitertijd zorgt voor een perfecte bevriezing van de actie. De donkere achtergrond laat die actie fantastisch uitkomen. Het tegenlicht zorgt voor prachtige waterdruppels in het zwarte vlak en doorschijnend licht in de vleugelpennen van de rechtervleugel. Mooi!

Oktober 2014

Jurycommentaar

Fraai beeld van Porceleinzwam met gruttatiedruppels. Deze ontstaan omdat paddenstoel in de groei grote hoeveelheden vocht opzuigt en het overschot aan water kwijt moet. Het resultaat zijn dan grote druppels vocht aan de rand van de groeiende zwam. Dit is bijna een studio opname van het fenomeen waarbij de druppels heel subtiel onder aan de hoed hangen.

September 2014

Jurycommentaar

Een jong vosje tussen de brandnetels. Kijkt verbaasd en heeft de fotograaf waarschijnlijk net in de smiezen. Mooi scherp. Prachtig licht, mooie kleurige achtergrond.

Augustus 2014

Jurycommentaar

Een schitterend beeld van een edelhert vlak voordat het bronstijd wordt. Het gewei is volledig ontwikkeld. Het dier is klaar voor de strijd. Alert houdt hij zijn omgeving in de gaten. En het weer maakt hem niets uit. Een typerend beeld voor augustus 2014. Veel regen gehad in deze periode. Maar: weer of geen weer, de natuur gaat gewoon zijn gang. Heel mooi gefotografeerd. Hert heeft voldoende kijkruimte naar links. Het regengordijn is prachtig zichtbaar en zorgt voor een mooie waas op de foto. Toch is het hert haarscherp. Ook de achtergrond werkt mooi mee in dit beeld.

Juli 2014

Jurycommentaar

Het lijkt alsof de tijd even stil is gezet en we inzoomen in een gespannen onderonsje tussen kikker en bij. Je vraagt je meteen af hoe de volgende scene er uit gaat zien. Mooie scherpe foto en perfect getimed!

Juni 2014

Jurycommentaar

Prachtig beeld van klein spinnetje in het opgerolde blad van een plant. Het web is heel mooi als een tunnel in dat rolletje gebouwd. Prachtige compositie van blad en spin die centraal in de cirkel zit. We vragen ons trouwens af of dit een komkommerspin is. Die maakt volgens ons een plat web net als een wielwebspin. Wie weet welke soort dit is? Laat het ons weten via Twitter: @natuurmonument

Mei 2014

Jurycommentaar

Een fotogenieke vogel, de ijsvogel. Vaak gefotografeerd maar zo elegant in beeld gebracht als deze poetsende ijsvogel, zien we niet vaak. Prachtig beeld, op het juiste moment genomen. Ook de belichting en scherpte van de foto is helemaal top.

April 2014

Jurycommentaar

Mooi abstract beeld van de lente die net begint. Dit jaar is alles erg vroeg en we zijn nu alweer een heel stuk verder. Prachtige belichting. Er zit een heel mooie draaiing in deze boomknop. Alsof de blaadjes spiraalsgewijs tevoorschijn komen. Mooie neutrale achtergrond ook.

Maart 2014

Jurycommentaar

Een prachtig lentebeeld. Iconisch. Niet voor niets ook onderwerp van een van de ‘spreads’ in het lentenummer van Puur Natuur. Dit beeld had daar ook kunnen staan. Zo mooi, scherp, perfect getimed. Het licht op de foto is heel mooi. Niet de volle felle zon, maar heel zacht. Past goed bij de vroege lente. Geen enkel storend element in het beeld. Rustige achtergrond. Heel knap.

Februari 2014

Jurycommentaar

Origineel beeld van spreeuwen die naar hun slaapplaats trekken. Voor de nacht groeperen ze vaak samen en zijn spectaculaire vormen van grote groepen spreeuwen in de lucht te zien. Hier zien we echter de skyline van een stad op de achtergrond en daarboven een lucht gevuld met vogels doelgericht op weg. Een mooi beeld dat een verhaal verteld van natuur in de stad.

Januari 2014

Jurycommentaar

Commentaar: Prachtig, een eenzame wandelaar op een strand tijdens stormachtig weer. Je voelt bijna het zand langs je gezicht schuren, en de wind rond je hoofd gieren. Heel mooi ook zijn de donkere luchten en de felle zon die een mooie slagschaduw veroorzaakt. Het beeld doet ons denken aan een zeegezicht van een schilder uit de romantiek: Caspar David Friedrich.
word nu lid