Foto van de maand 2015

Op deze pagina vind je een overzicht van de winnaars van 2015.

Foto van het jaar 2015

Aan het eind van 2015 konden bezoekers van de website hun stem uitbrengen op een van de onderstaande winnaars en op die manier de Foto van het Jaar 2015 kiezen. De uiteindelijke winnaar is geworden:

Uniek moment wat ik daar zag,maak je echt nooit meer mee.Fotograaf: Pieter Wilschut

December 2015

Jurycommentaar

Met de nieuwe generatie digitale reflexcamera’s zijn dit soort opnamen waarbij beweging bevroren wordt mogelijk. Lichtgevoeligheid van beeldchip is zo ver verhoogd dat met uiterst korte sluitertijden gewerkt kan worden. Geen fotografie die voor iedereen is weggelegd maar toch ook wel leuk om een keer als winnaar uit de bus te laten komen. Hier is het moment perfect getimed. De ‘voetafdruk’ van de ijsvogel is nog te zien als een kuiltje in het water, druppels vliegen in het rond, ooglid is nog over het oog heen, visje in de snavel, haarscherp, goed licht. Prachtig!

November 2015

Jurycommentaar

Zo’n intiem moment zo bijzonder vastgelegd. Zo dichtbij. Dat is niet makkelijk. Dat lukt eigenlijk alleen als de dieren de fotograaf vertrouwen of als de fotograaf heel omzichtig te werk gaat. De uitsnede is ook mooi. Zowel het hoofd van de merrie als van het veulen is zichtbaar. De ogen van het veulen dicht. Alles draagt bij aan het intieme van het moment.

Oktober 2015

September 2015

Jurycommentaar

Hoe is deze foto gemaakt? Is het een nat oppervlak van een fietspad, nat van de regen, met de fotograaf op zijn buik op de grond? Het lijkt erop. In ieder geval is het effect oogverblindend. Het zal de najaars paddentrek zijn, terug naar de overwinteringsplek ergens in de grond, onder een steen, in een bosje onder een boomstam, waar dan ook. Verbluffend mooi. Gefeliciteerd.

Augustus 2015

Jurycommentaar

Mooi beeld van een trechterspin. Hier zien we niet vaak zulk mooi beeld van. Fascinerend om hem in zijn tunnel te zien zitten met die enorme poten. Let ook op de 8 ogen op zijn kop. De foto betreft een heel mooie uitsnede van precies dat wat we willen zien. En haarscherp op de oogjes. Dank voor deze inzending.

Juli 2015

Jurycommentaar

Prachtig fotogeniek vogeltje. Lastig om te fotograferen, laat staan zo in actie. Prachtig beeld, op het juiste moment genomen. (klik op de afbeelding om de foto goed te kunnen zien)

Juni 2015

Jurycommentaar

Bijna te perfect deze plaat. Je zou bijna zeggen dat hij onder studio-omstandigheden gefotografeerd is. De scherpte, de pose, het licht, de felle kleuren van de broedtijd, alles klopt aan deze foto. Wat een geluk om zoiets voor de lens te krijgen en er ook op deze manier op te krijgen. Maar dan nog: geluk dwing je af. Je moet er wel staan, op het goede moment, op de goede plek, met de juiste spullen en de juiste scherpte! En dat heeft deze fotograaf enorm goed gedaan.

Mei 2015

Jurycommentaar

Wat een mooi portret van een aalscholver in broedkleed. Dat oog lijkt wel een juweel, een smaragt. Zo groen. Mooi licht, mooie pose, fantastische scherpte.

April 2015

Jurycommentaar

Indringend beeld van een ransuil. De symmetrie van de kop is perfect. Hij kijkt je recht aan. Die ogen spuwen vuur lijkt het wel. Er is mooi gebruik gemaakt van de gulden snede. De uil heeft een heel mooie plaats in de foto. Verder is het ritme van het blad er omheen ook heel mooi. Niets leid af van die ogen van die uil.

Maart 2015

Jurycommentaar

Wow, wat een bijzonder fenomeen zeg. Zo’n mistboog is altijd witachtig in plaats van kleurig omdat mistdruppeltjes zoveel kleiner zijn dan regendruppels. Hier is de boog erg mooi zichtbaar boven het uitgestrekte landschap van het Drents Friese wold. Het landschap, de mistlaag en daarboven die felblauwe lucht maken de foto heel bijzonder.

Februari 2015

Jurycommentaar

Commentaar: We hebben dit jaar niet veel winter gehad maar deze fotograaf is erin geslaagd om toch een heel mooi beeld te scheppen van de vrieskou. Het spel tussen voor- en achtergrond is erg fraai. Lijnenspel in de foto zorgt voor een interessant beeld. De zon die net boven de wolken uit komt en prachtig overstraalt maakt het winterse plaatje compleet.

Januari 2015

Jurycommentaar

Hierbij de keuze en commentaar: Prachtig en heel herkenbaar beeld van winterse Kampina. Precies het goede moment en een goede positie gekozen. Eerste stralen van de zon lichten de voorgrond mooi op en de ster van het zonlicht door de takken maakt het ook meer dan een standaard zonsopkomst foto.
word nu lid