Foto van de maand 2016

Op deze pagina vind je een overzicht van de winnaars van 2016.

December 2016

Jurycommentaar

Prachtig beeld van parelduiker. Het lage zonlicht is precies goed, met het mooiste licht op de hals, kop en het rode oog waardoor daar de aandacht van de foto naar toe gaat. Effect wordt versterkt door de ringen in het water waardoor deze mooie vogel echt het middelpunt is. De gouden gloed van de foto is ook bijzonder. Passend bij dit jaargetijde.

November 2016

Jurycommentaar

In najaar en winter komen vanuit het noorden veel lichtere buizerds onze kant op. Hier is er een prachtig gefotografeerd met een duif als prooi. Mooie compositie, alles staat erop en precies op de goede plek. Ragscherp met een mooie onscherpe achtergrond. En wat een prachtige ogen die helder en scherp de wereld in kijken. Gefeliciteerd!

Oktober 2016

Jurycommentaar

Wat een mooi abstract beeld van de vruchtpluis van een paardenbloem. We vinden vooral het bijna monochrome witgrijze van het beeld prachtig. Het fragiele. Het zou ook zomaar een microscoopfoto van schimmeldraden kunnen zijn. Het is echt een nieuwe kijk op iets heel gewoons. Gefeliciteerd!

September 2016

Jurycommentaar

Mooie combinatie van ooievaar in de avond met een bijna volle maan op de achtergrond. En dan echt moeite gedaan om het beeld precies goed te krijgen. De maan echt mooi op het juiste punt en dan nog wachten tot er iets gebeurd in het beeld. De sfeer van het avondbeeld wordt nog versterkt door de mooie kale takken van een dode boom waar de vogel op zit. Geslaagd beeld. Gefeliciteerd.

Augustus 2016

Jurycommentaar

Prachtige nazomerfoto van een pantserjuffer. Er is alweer wat meer vocht in de lucht. In de vroege ochtend als pareltjes zichtbaar op de vleugels van libellen bijvoorbeeld. Hier een prachtig symmetrisch tegenlichtbeeld van zo’n pantserjuffer. Door het tegenlicht springt de juffer er echt uit tegen de donkere achtergrond. Mooie compositie waarbij de regel van derde perfect is toegepast.

Juli 2016

Jurycommentaar

Deze maand eens een landschap als winnaar. En dan ook nog eens een landschap met daarin erfgoed in beeld. Wat een zorgvuldig opgebouwd beeld is dit. De fotograaf moet goed nagedacht hebben over de manier waarop dit kasteel Doornenburg zo mooi mogelijk in beeld kon worden gebracht. Een typisch geval van op het goede moment op de goede plaats zijn! Die zonneharp geeft het beeld natuurlijk al iets magisch, en helemaal met het kasteel in de ‘vuurlinie’ van die zonnestralen. Prachtig.

Juni 2016

Jurycommentaar

Ontroerend beeld van een reekalfje. Prachtig gebruik gemaakt van scherptediepte werking waardoor alle focus op het ree komt te liggen.

Mei 2016

Jurycommentaar

Prachtige foto die perfect laat zien wat de purperreiger zo bijzonder maakt. De fraai getekende hals en kop, het veelkleurige verenkleed en de lange tenen die alleen in vlucht opvallen. Ook de laaghangende keelzak is duidelijk in beeld.

April 2016

Jurycommentaar

Een prachtig vlindertje, het oranjetipje, en dan ook nog eens zo haarscherp en zo gedetailleerd in beeld gebracht. Heel mooi gedaan!

Maart 2016

Jurycommentaar

Grappig beeld van lammetjes die nogal opgetogen zijn. Heel leuk om die bokkesprongen zo bevroren in de beweging beeld te zien. Mooi vastgelegd met snelle sluitertijd. Fijn lentebeeld.

Februari 2016

Jurycommentaar

Intrigerende actiefoto van twee blauwe reigers. Het tweetal springt er door de fraaie contrasterende lichtval echt uit. Maar wat gebeurt hier? Spelen hier lentekriebels op? Zijn het twee heren die elkaar beconcurreren? Of gaat het om het veiligstellen van een voortreffelijke visplek? Een foto waarbij de kijker volop kan fantaseren over de beweegredenen van deze vogels.

Winnaars januari 2016

Jurycommentaar

Commentaar: De concentratie in de ogen van de uil is hier zo prachtig te zien. Ge zou bijna zeggen dat je het ongelukkige muisje moet kunnen zien zitten. Wellicht net achter het heuveltje klei. Wat een mooie scherpe plaat van zo’n moment zeg. En dat licht door de vleugels en staart is natuurlijk prachtig. Ieder vlekje op iedere pen is zichtbaar. Heel mooi.
word nu lid