Ga direct naar inhoud

Tips om winterse natuur te fotograferen

Bij winterfotografie denken veel mensen vooral aan verstilde landschappen. Maar het winterweer biedt vele mogelijkheden. En dit is ook een uitgelezen seizoen om op zoek te gaan naar details in de natuur. Bekijk de tips om spannende natuurfoto's in de winter te maken.

paard in de winter

De meest spectaculaire weerfoto’s maak je vaak op het moment van een weersverandering, zie deze foto van Bern Garssen. De zon schijnt nog, maar er komt een heel dreigende lucht aan. Soms nog in combinatie met een regenboog of andere bijzondere lichtverschijnselen. Op zo’n moment moet je soms heel snel handelen en precies het juiste moment pakken.

Voor sneeuwfoto’s is het belangrijk om over te belichten ten opzichte van de camerameting. Anders krijgt de sneeuw een grijze kleur. Bij deze foto krijg je een juiste meting door op de donkere delen van het beeld te meten. Dat is het riet of de stam met bruine bladeren.

winterweer

Zorg bij je foto dat de kijker zich altijd kan oriënteren door een stukje van het land, de bebouwing, een weg of een rij bomen te laten zien. Zo ontstaat een voorgrond waarachter zich het weer manifesteert. Deze foto lijkt wel een schilderij uit de gouden eeuw met dat bijzondere licht.

lucht

Deze foto van Frank Neefjes laat hemelse aspecten zien: avondrond, zonsondergang, wolken én sterren. Een bijzondere combinatie, gefotografeerd bij de uitkijktoren op Marker Wadden.

marker wadden

De winter biedt ook spannende details in de natuur. Ab Wisselink stuurde ons dit ‘oog’ toe, gevormd in het ijs op een sloot. Een prachtig voorbeeld van een verrassend winters detail.

ijs oog

Heel gewone vogels in de tuin kunnen bijzonder beeld opleveren. Je kunt je geluk een beetje helpen door struiken met bessen die tot in de winter beschikbaar blijven aan te planten. Een voorbeeld is dit prachtige beeld van een Turkse tortel op een takje met bessen van de Gelderse roos.

Turkse Tortel op takje van Gelderse Roos

Springstaarten leven overal waar half verteerde bladeren op de bodem liggen. Deze kleine beestjes zijn fotografisch een echte uitdaging. Hier heeft de fotograaf ze slim met tegenlicht door zo’n blad heen gefotografeerd waardoor de contrasten lekker groot worden.

Springstaarten op herfstblad

Herfst en winter in een bos zorgt vaak voor uitdagende omstandigheden voor een fotograaf. Het licht is beperkt. In deze foto zijn de paddenstoelen van onderen bijgelicht met behulp van een (zak)lampje buiten beeld.

Paddestoelen met mysterieus licht