Zo maak je de perfecte herfstfoto

De herfst is een prachtig seizoen voor natuurfotografen. Herfstkleuren zorgen vóór de grauwheid van de winter voor uitbundigheid in het landschap. De dagen worden korter, het licht zachter, er is meer vocht in de lucht waardoor je gebruik kunt maken van de visuele eigenschappen van dauwdruppels in je macro’s en grondmist en nevel in je landschappen.

Natuurfotografie tip herfstfoto

Rob Rokven maakte deze foto van een ven in Oisterwijk. Veel elementen van een perfecte herfstfoto zitten hier in. Herfstkleuren, zacht licht én grondmist. En dan ook nog een prachtige compositie.

Paddenstoelen fotograferen

Voor het fotograferen van paddenstoelen kies je een zo laag mogelijk standpunt. Let er op dat je geen paddenstoelen eromheen beschadigd. Liggend op de grond of (in het beste geval) met een hoekzoeker op je knieën. Heb je een kantelbaar LCD scherm met live-view dan werkt dat net als een optische hoekzoeker. Lage standpunten zorgen voor mooie onscherpte in de achtergrond.

Paddenstoel fotografie herfst

Herfstsfeer vastleggen

Vroeg opstaan loont. Dan vind je nog dauwdruppels op je macro-onderwerpen en heb je kans op grondmist of nevel die je landschappen mysterieus maken.

Waterjuffer fotografie

Herfstbos in beeld

Een landschapsbeeld van een bos wordt al gauw chaotisch door de vele stammen, takken, en bladeren. Een goede compositie is hier extra belangrijk. Zoom daarom in op een onderwerp dat wél rust oplevert in het beeld. Of zoek het in structuren en patronen zoals een rij bomen, een bijzondere boom, een wandelaar of een bijzondere lichtval op een open plek.

Bos fotografie herfst

Doe mee met Foto van de Maand

Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.

Stuur hier je foto in

Meer voor natuurfotografen

logo