Stinzenplanten op Hackfort

In het voorjaar ontpopt de parktuin rondom het kasteel zich tot een kleurig stinzenplantenpaleis. Honderdduizenden bolletjes zijn er geplant, van allerlei soorten stinzenplanten. Omdat iedere soort zijn eigen bloeitijd heeft verandert het aanzien van het parkbos steeds van kleur, als een waar toverkleed.

Stinzenpaleis op Hackfort

Vanaf het vroege voorjaar tot in mei/juni kun je soorten zien als sneeuwklokjes, sterhyacinten, sneeuwroem, winterakoniet, krokus, lenteklokje, bosanemoon, gele anemoon, vingerhelmbloem, holwortel, zomerklokje, boshyacint, wilde narcis, kievitsbloem, knikkend vogelmelk, lelietje der dalen en aronskelk.

Geen oranje krokussen

Voor wat betreft de krokussen op Hackfort: je zult hier alleen witte en blauwe exemplaren aantreffen. Dit was door toedoen van de laatste baron van Hackfort, die het blauw/wit van het familiewapen terug wilde laten komen in het gazon voor het kasteel. Een stukje cultuurhistorie dat Natuurmonumenten graag in ere houdt.

 

Wil je weten welke soort er op dit moment bloeit op Hackfort? Vrijwilligers houden het bij op de stinzenflora monitor.

 

Waar komt de naam ‘stinzenplant’ vandaan?

De naam ‘stinzenplanten’ vindt zijn oorsprong in het Friese woord ‘stins’, dat ‘steen’ betekent – de naam verwijst naar de tijd dat alleen rijke mensen een huis van steen hadden. Vanaf de 16e eeuw namen avonturiers allerlei bol-, knol- en wortelgewassen mee van hun verre reizen. Om ze vervolgens te verkopen aan mensen die ze konden betalen – eigenaren van buitenplaatsen, kastelen en landhuizen. Stinzenplanten zijn zeer geschikt om te verwilderen. Op sommige buitens is het huis al verdwenen, maar bloeien de stinzenplanten nog ieder voorjaar.

 

Krokussen op Hackfort

De kleuren van de krokussen herinneren aan het familiewapen

logo