De 10 mooiste routes op de heide

De hei staat weer in bloei! Ondanks kale plekken door de droogte en vraat van het heidehaantje (een keversoort), kun je nog volop genieten van de paarse pracht. Wees er snel bij, want de intense kleur vlakt in september al af. Onze boswachters hebben de mooiste routes met bloeiende heide voor je op een rij gezet.

Dwingelderveld, Drenthe

Maak kans op een ontmoeting met een kudde Drentse heideschapen tijdens een wandeling op de grote, stille heide van Dwingelderveld. De schapen zorgen ervoor dat de heide openblijft en elk jaar opnieuw prachtig paars kleurt.

Bekijk de wandelroute

Brunssummerheide, Limburg

Wandel over de uitgestrekte heides en bossen van het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Na iedere heuvel geniet je van een nieuw uitzicht. Dat is pas een ontdekkingstocht.

Bekijk de wandelroute

Mantingerveld, Drenthe

Wel zin in wat kilometers in de benen? De fietsroute van 67 kilometer van Mantingerveld gaat door drie Drentse natuurgebieden. Verbonden tot één groene parel.

Bekijk de fietsroute

Ontvang de 10 mooiste heideroutes

Je hoeft niet ver te reizen om de mooiste natuur te beleven. Ontvang het boekje met 10 routes over de heide direct in je mailbox.

Vraag het gratis routeboekje aan

Veluwezoom-Posbank, Gelderland

Ben je niet bang voor een stevige klim of daling? Kom naar de heideheuvels op Veluwezoom! Het glooiende landschap geeft je overweldigende uitzichten over paarse velden. Uitrusten kan in Paviljoen de Posbank.

Bekijk de wandelrouteTips

De Sprengenberg, Overijssel

Laat je verrassen door glooiende heidevelden tot zover het oog reikt, Schotse hooglanders, oude bouwlanden en schitterende uitzichten. Dit is de enige plek waar je het korhoen nog kan zien en ook hier dreigen ze te verdwijnen. Sluit je wandeling af met een streeklunch bij Herberg De Pas.

Bekijk de wandelroute

Dieren en planten op de heide herkennen

Op de heide leven soorten die je op andere plekken niet ziet. Wil je weten welke dieren en planten je tegen kunt komen op de heide?

Bekijk 10 typische heidesoorten

Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

Struin door de Loonse en Drunense Duinen, waar heidevelden in augustus en september paars kleuren. Een ideale plek voor levendbarende hagedissen die lekker liggen te zonnebaden in het zand!

Bekijk de wandelroute

Deelerwoud, Gelderland

Het Deelerwoud is een oase van rust tussen twee heel bekende buren: de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. In dit voormalige stuifzandgebied vind je eindeloze heidevelden.

Bekijk de wandelroute

Grote Veld, Gelderland

Ooit was het Grote Veld één uitgestrekte open vlakte, waar vele schaapskudden hun kost bij elkaar graasden op de heide. Hoewel een groot deel van het gebied mettertijd werd ingeplant met bomen, voert deze route je nog langs oude resterende heidevelden.

Bekijk de wandelroute

Kaapse Bossen, Utrecht

Rolstoelgebruikers, wandelwagens en buggy’s genieten van bloeiende heide op de Utrechtse Heuvelrug vanaf het rolstoelpad in de Kaapse Bossen. Dit kleine heide- en stuifzandveld bij de Helenaheuvel is een restant van het eens woeste heidegebied dat vanaf de 18e eeuw steeds meer werd bebost.

Bekijk de route

Mantingerveld, Drenthe

Wandel door de verschillende kleine stukjes heide ten zuiden van Mantinge. In het Mantingerveld is Natuurmonumenten bezig een groot heideveld in oude glorie te herstellen. De wandelroute geeft je nu al een goed beeld van de huidige natuur, en van wat er nog gaat komen.

Bekijk de wandelroute

Fochteloërveen, Friesland & Drenthe

De boswachters zetten in het Fochteloërveen op behoud van veen en heide, het gebied van de kraanvogel. Sinds een paar jaar broeden ze er zelfs! Ontdek het leefgebied van de kraanvogel met de paarse velden.

Bekijk de wandelroute

Kampina, Noord-Brabant

De paarse pracht van de uitgestrekte heidevelden van Kampina kun je op verschillende manieren ontdekken. Pak de fiets om van de vergezichten over de paarse hei te genieten. Misschien hoor je de veldleeuwerik zingen!

Bekijk de wandelrouteFietsroute

Brunssumerheide, Limburg

Ben je slecht ter been of wil je graag met de kinderwagen op pad? Vanaf het beleefpad geniet je van de paarse, glooiende heidevelden.

Bekijk het beleefpad

Mookerheide, Limburg

Ontdek dé hoogtepunten van de Mookerheide in Noord-Limburg: het jachtslot, de heide, de Heumense schans, de Mookerschans en weidse uitzichten.

Bekijk de wandelroute

Buurserzand, Overijssel

Grazende herefordkoeien met kalfjes, pootjebaden in het Buursermeertje, genieten op een bankje van bloeiende parnassia bij het Rietschot. Deze route brengt je over de heide en door het bos langs alle hoogtepunten van het Buurserzand.

Bekijk de wandelroute

Agenda

ree Kampina
za 01 apr
Dieren spotten

Op zoek naar het ree op de Kampina

Hoop jij ooit oog in oog te staan met een ree? Ga mee op zoek naar dit schuwe dier in het indrukwekkende landschap van de Kampina!

Ochtendwandeling op het Dwingelderveld
za 08 apr
Wandelen

Ochtendwandeling op het Dwingelderveld

Ga mee en zie de natuur ontwaken

Avondwandeling Diwingelderveld
ma 01 mei
Wandelen

Avondwandeling bij Kraloo

Een heerlijke avondwandeling door een mooi stukje Dwingelderveld.

logo