Ga direct naar inhoud

Help ons Afrikaanse varkenspest te voorkomen

Afrikaanse varkenspest (AVP) is een besmettelijke virusziekte die voor kan komen bij varkens en wilde zwijnen. De ziekte komt voor in Oost-Europese landen en is onlangs vastgesteld bij wilde zwijnen in de Belgische Ardennen. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan wel – onder andere - worden overgebracht op varkens en wilde zwijnen via besmet varkensvlees zoals ham of worst. Wilde zwijnen kunnen worden besmet als zij besmette levensmiddelen vinden en opeten.

Help ons Afrikaanse varkenspest te voorkomen

Daarom roept Natuurmonumenten bezoekers van natuurgebieden op geen etensresten in de natuur achter te laten. Neem het mee naar huis of gooi het in een afgesloten afvalbak.Op parkeerplaatsen en bij entrees van natuurgebieden waar zwijnen voorkomen, plaatsen we borden met deze boodschap.

Meer informatie over Afrikaanse varkenspest is te vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Dutch Wildlife Health Center (DWHC):

Meer informatie over wat Natuurmonumenten doet om wilde zwijnen te beschermen en Afrikaanse varkenspest tegen te gaan vind je hier: www.natuurmonumenten.nl/nieuws/geen-kerngezonde-dieren-doden-om-varkenspest-te-voorkomen