Herberg De Pas op de Sprengenberg

Erve De Pas is een plek waar natuur en cultuurhistorie samenkomen.

erve de pas

Boerenerf

Op Erve De Pas waan je je weer even op het boerenerf van vroeger. De herberg stamt uit 1891 en is stijlvol gerestaureerd, met behoud van oude details en de originele houten draagconstructie. Je geniet hier van een kop koffie met ambachtelijk gebak, heerlijke streeklunch, borrel of maaltijd.

De herberg stond vroeger aan de overkant van de zandweg, op een belangrijk kruispunt van wegen naar Deventer, Raalte, Hellendoorn en Twenthe. Volgens overlevering heeft zelfs Lodewijk Napoleon er met een konvooi overnacht, op weg naar Twenthe. De zandweg, een pas tussen de twee Koningsbelten, liep over de berg door mul zand. Voor de zware tocht bergop werd vaak een derde paard voor de postkoets gespannen.

De oude herberg is echter afgebrand; de twee lindes voor de gevel vertonen nog steeds de sporen in hun half verbrande stammen. De grote linde achter het witte huis bleef gespaard en staat er nog steeds.

Vergaderruimte en informatieschuur

In 1905 werd tegenover de boerderij een potstal gebouwd voor het jongvee. Die wordt nu gebruikt voor vergaderingen en trainingen. In 1932 kwam er ook een varkensstal bij. Dat is nu de informatieschuur van Natuurmonumenten. Hier worden leuke workshops en activiteiten georganiseerd.

infoschuur de pas

De informatieschuur van Natuurmonumenten

Speelnatuur van OERRR

Vlak bij het erf ligt ook speelnatuur van OERRR. Een uitdagende plek waar kinderen kunnen klimmen, springen, met water en zand knoeien en hun eigen hut kunnen bouwen.

De speelplek is toegankelijk voor ieder kind; de waterspeelplek is zo gemaakt dat kinderen in een rolstoel bij de pomp en de watergoten kunnen. Er loopt een brede weg een stukje het bos in zodat je daar ook kunt spelen.

klimmen erve de pas

Speelnatuur voor ieder kind

logo