natuurgebied

Tiengemeten

Jelle Reumer op Tiengemeten: writer in residence

Bioloog en schrijver Jelle Reumer brengt dit najaar zes weken door op natuureiland Tiengemeten. Tegen een decor van honderden watervogels, nieuwsgierige Schotse Hooglanders en oer-Hollandse wolkenluchten zal hij er gaan werken aan een essaybundel over en door de beroemde Amerikaanse natuurbeschermer en filosoof Henry David Thoreau. Hier kan hij in alle rust te werken aan een boek over de grondlegger van de natuurfilosofie.

De directe aanleiding voor de essaybundel van Jelle Reumer is de 200ste geboortedag van Thoreau, die 12 juli 1817 werd geboren. Er ligt een directe relatie tussen Thoreau en latere natuurbeschermers zoals Jac. P. Thijsse, de oprichter van de Vereniging Natuurmonumenten, beheerder van het natuureiland Tiengemeten.

Bron: Het NatuurhistorischLees de blogs van Jelle

Naast het werk aan zijn essaybundel schrijft Jelle Reumer regelmatig een blog vanaf het natuureiland. Lees ze hieronder!

Rust op eiland Tiengemeten

Natuureiland Tiengemeten van Natuurmonumenten is het allerlaatste echte eiland van Zuid-West Nederland. Een veerpont brengt je naar een eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland. “Tiengemeten is letterlijk en figuurlijk een eiland van rust en stilte pal onder de rook van de Randstedelijke hectiek. Er is geen fijnere plek denkbaar om in alle rust te werken aan een boek over de grondlegger van de natuurfilosofie”, vertelt Jelle Reumer.

TiengemetenFotograaf: Pauline JoostenBron: Natuurmonumenten

Over Jelle Reumer

Jelle Reumer (1953) studeerde biologie en was gedurende 28 jaar directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Tegenwoordig is hij werkzaam als deeltijdhoogleraar paleontologie aan de Universiteit Utrecht en is daarnaast publicist, columnist bij dagblad Trouw en auteur van een dozijn boeken over biologische en paleontologische onderwerpen, zoals De ontplofte aap, De mierenmens, De vis die aan land kroop en Wildpark Rotterdam. Hij is regelmatig op de radio te horen, onder andere bij Vara's Vroege Vogels.

Bron: WikipediaOver het boekproject

Thoreau (1817 - 1862) was een natuurfilosoof en een erudiet, inspirerend en dikwijls sarcastisch schrijver. Hij werd wereldberoemd door zijn ruim 2-jarige verblijf in een blokhut aan de rand van een meertje (Walden Pond) in de staat Massachusetts en het boek (Walden, or a Life in the Woods) dat hij daarover schreef. Thoreau staat aan de wieg van de natuurbeschermingsgedachte en inspireerde en inspireert velen. Hij is in de VS een beroemdheid, maar in Nederland tamelijk onbekend. Daar moet volgens Jelle Reumer wat aan gebeuren. Reumer gaat werken aan de samenstelling van een boek van én over Thoreau: met nieuwe vertalingen van enkele van zijn essays, en met een viertal nieuwe essays over Thoreau of door hem geïnspireerd.

De essayisten die reeds hebben toegezegd zijn Johan van de Gronden (filosoof, ex-CEO WNF-Nederland), Harm Piek (de 'huisfilosoof' van Natuurmonumenten) en Norbert Peeters (bioloog en filosoof). Daarnaast zal Reumer zelf tijdens zijn verblijf op Tiengemeten een essay schrijven, geïnspireerd door een hoofdstuktitel van Thoreau's Walden: Solitude (eenzaamheid).

De bibliotheek van Jelle op Tiengemeten

word nu lid