regio

Salland

Jong!

Op deze pagina vind je allerlei informatie over onze mooie natuurgebieden. Wat kun je hier allemaal doen en welke dieren kom je hier tegen? Boswachter Henk kan je er alles over vertellen, dus word snel zijn vriend op Hyves!

Boswachter Henk

Ik ben al meer dan 25 jaar boswachter. Ik ben boswachter geworden, omdat ik graag buiten wilde zijn. Daar gebeurt tenminste nog eens wat. Weet je wat ik zo mooi vind aan de natuur? Het is zo spannend. Ik zal jullie eens iets vertellen wat ik heb meegemaakt…
Het was in maart en ’s nachts had het gevroren. Ik zou naar de korhoenders gaan kijken en dan moet je ’s morgens vroeg op. Dus ik pakte mijn tas in: wat brood, koffie en ging de deur uit naar de heide. Toen ik daar aankwam, dacht ik bij mezelf: “Nu eerst maar een kopje koffie." Ik schonk er één in en ging even op een boomstam zitten. Toen hoorde ik een geluid. "Wat was dat?"
Bron: NatuurmonumentenHet was een ree, een mooi mannetje. Ik was er helemaal van onder de indruk. De ree had mij niet gezien, maar toen... zag hij mij! Hij schrok verschrikkelijk van mij en van schrik blafte hij. En ik schrok weer net zo hard van de ree. Ik had nog steeds dat kopje koffie in de hand, maar door de schrik gooide ik de koffie over mezelf heen.

De ree rende weg en ik bleef alleen achter met de kleren vol koffie.
 

Vrienden worden? 

Wil je meer verhalen horen over mijn avonturen? Word dan mijn vriend op Hyves!
http://boswachterhenksteen.hyves.nl/

Bijzondere natuurgebieden in Salland

Landgoed Eerde
Op landgoed Eerde staat een prachtig kasteel en liggen mooie parkbossen waar je lekker kunt wandelen. Heel lang geleden stond er ook al een kasteel. Daarin woonde Evert van Essen. Hij was een roofridder. Een roofridder was iemand die geld eiste van de kooplieden die over zijn grond kwamen. Dit vonden die kooplieden natuurlijk helemaal niet mooi, dus gingen ze klagen bij de bisschop van Utrecht (hij was hier namelijk de baas). Die kwam met een groot leger en na een korte strijd staken ze het kasteel in brand. En dat vuur bleef wel drie weken branden. Kun je nagaan hoeveel Evert wel niet gestolen had ;-)
Kom zelf maar eens kijken op Eerde Je kunt er heerlijk dwalen door de parkbossen!
De Sallandse Heuvelrug (de Sprengenberg)
Dit is een heel mooi en spannend natuurgebied. Als je een klein beetje fantasie hebt, komen sprookjes hier tot leven. Wist je bijvoorbeeld dat er een 'heksenhuisje' is? En een heel groot huis met een toren? Daar zou weleens een tovenaar in kunnen wonen. Ook is er hier zelfs een bijenhotel.

Ben je al nieuwsgierig geworden? Dan moet je gewoon een keer komen kijken! Je kunt er heerlijk wandelen door de bossen, of dromen op de heide.
 

Leuke activiteiten

Wandelroute Mies de specht
Op de Sallandse Heuvelrug is een informatieschuur (De Pas). Hier is van alles te zien en je kan er een hele mooie wandelroute kopen. Deze route gaat over 'Mies de specht'. 
Natuurspoor Eerder Achterbroek
Op landgoed Eerde is op het Eerder Achterbroek een wandelroute uitgezet voor kinderen. Onderweg krijg je hele leuke opdrachten en je komt bij een ijsboerderij! Wat denk je van een ijsje van de boerin, lekker toch?

Je kunt de wandelroute hieronder downloaden:

word nu lid