Verschijnt 4x per jaar

Puur Natuur

Lentetips voor de tuin - Puur Natuur

Het is lente! Jan Graafland, tuinman van Weleda, heeft weer wat mooie lentetips voor je tuin.

Lentetips voor je tuin

In de lente is de tuin pril en dus uiterst kwetsbaar, vooral de planten die op het punt staan uit te lopen. Ontspruitende bolletjes kunnen zomaar in een bui van argeloosheid en onoplettendheid beschadigd raken. Betreed dus geen kwetsbaar gebied totdat rozetten en spruitjes goed zichtbaar zijn.

Zaaibedjes

Maak zaaibedje(s) voor éénjarigen klaar, zoals zonnebloemen, goudsbloemen, papavers, kooltje-vuur (adonis flammea)

Bloeden voorkomen

In de lente komen de sapstromen op gang. Sommige soorten, zoals berken en druiven zijn bijzonder gevoelig voor bloeden, één knip en de plant of boom staat dagenlang te bloeden. Dat lekken is een mistroostig gezicht, dat wil je niet. Sommige soorten, zoals vlinderstruiken, mag je wel snoeien in maart en april. Maar een forsythia, bijvoorbeeld, pas na de bloei.

Insecten

Knip verhoute stengels die nog zaaddozen bevatten niet te vroeg weg. Er kunnen nog insecten, zoals spinnetjes in huizen. Op de eerste echte lentedag zijn die huisjes leeg en kun je snoeien.

Compostplek

Leg een compostplek aan om je waardevolle organisch materiaal voor je tuin te behouden. Ook fijn voor vogels, insecten, wormen, pissebedden enzovoort. Die compostplaats maak je op een afgezonderde plek, bij voorkeur een schaduwplaats, afgebakend met een houtwalletje of iets dergelijks. Zelf heb ik mijn compostplaats begrensd met wandjes van gestapelde dakpannen, waar dan weer planten zoals varens tussen kunnen groeien.

Belangrijk is dat je een composthoop luchtig en vochtig houdt, dan zullen er ook specifieke compostwormen komen, zoals de eisenia foetida. Lukt het je zo'n compostplek te ‘managen', dan kun je al je gft-materiaal zelf tot nieuwe vruchtbare aarde (laten) verwerken. Het levert mij 5 tot 10 kruiwagens aarde per jaar op. Een handige bijkomstigheid als je in een stad of wijk woont waar het grondpeil, vanwege een venige ondergrond of afgravingen in de buurt, continu dalend is.

word nu lid