natuurgebied

Leuvenumse bossen

De langste van de Veluwe

Leuvenumse beek

Dwars door de Leuvenumse bossen stroomt de Leuvenumse beek. De naamgeving is wat verwarrend: zowel bovenloops als benedenloops heet dezelfde beek de Hierdense beek en op landgoed Staverden draagt hij de naam Staverdense beek. Alles bij elkaar is deze beek de langste van de Veluwe. Hij ontspringt bij het Uddelermeer om 17 kilometer noordelijker en 27 meter lager uit te monden in het Veluwemeer, bij Hierden. 

Papiermolens

Aan de bovenloop voeden kwel- en regenwater de beek. Aan de benedenloop is het een typische laaglandbeek, deels gegraven voor de papiermolenindustrie die in de veertiende eeuw her en der langs de beek opdook. Ook langs de Leuvenumse beek stond ooit een molen, de Zandmolen.

Waterkwaliteit

De afgelopen jaren werkten Waterschap Vallei en Eem, provincie Gelderland en Natuurmonumenten samen aan een betere waterkwaliteit van de beek. Dat was hard nodig, want met name de intensieve veehouderij rondom Uddel en Elspeet heeft negatieve gevolgen gehad voor de flora en fauna rondom de Hierdense beek.

Oude loop terug

Naast de betere waterkwaliteit kreeg de Leuvenumse beek ook zijn oude loop weer terug. Al slingerend zoekt de beek zijn weg door het bos en stroomt vrijelijk over. Vooral bij heftige regenval kunnen ineens flinke stukken bos onder water komen te staan. Planten en dieren profiteren van de natuurlijker processen en de verbeterde waterkwaliteit. Zo is een zeldzame vissoort teruggekeerd, de beekprik, en ook een zeldzame wants, de beeksigaar. Verder groeien langs de oever typische waterplanten als gele lis, egelkop en grote waterranonkel.

Fotograaf: Hans DekkerBron: Saxifraga

Wandelen

Kom zelf de slingerende beek bewonderen. Door de Leuvenumse bossen lopen diverse gemarkeerde wandelroutes. Een aantal staat op de website:

Naar de wandelroutes

word nu lid