Ga direct naar inhoud
Nieuws

Denk mee over diversiteit & inclusie in de natuur rondom Rotterdam!

30 januari 2024 | Natascha Hokke

Natuurmonumenten is van álle mensen met hart voor de natuur. Als boswachters rondom Rotterdam vinden we het belangrijk dat iedereen de natuur kan ervaren. Wij zetten ons hier graag voor in, maar we weten ook dat we nog veel te leren hebben, zeker op het vlak van diversiteit & inclusie. Daarom hopen we dat je hierover wilt meedenken en wij van jou kunnen leren.

Belevenisboerderij Rotterdam

De afgelopen jaren is er ten noorden van Rotterdam veel natuur bijgekomen. Natascha Hokke is boswachter communicatie op het Rotterdams platteland.

Ze vertelt: “We merken dat de mensen die van deze natuur genieten geen diverse groep is. We zitten met een aantal vragen en willen graag van jou leren over thema diversiteit & inclusie in de natuur! Bijvoorbeeld, wat heb jij nodig om naar een natuurgebied te (kunnen) gaan?”

(Bio)diversiteit

Bij Natuurmonumenten hebben we het regelmatig over diversiteit. Het gaat dan vaak om biodiversiteit: de verscheidenheid aan plant- en diersoorten in ons land. Maar Natuurmonumenten streeft ook naar een andere vorm van diversiteit: namelijk binnen de organisatie, onder de bezoekers en de achterban.

Kind in rolstoel

Wat heb jij nodig om een natuurgebied in te (kunnen) gaan?

Wil jij jouw ervaring delen?

Natuur heeft een positief effect op ons. Het zorgt voor ontspanning, rust en afleiding. Niet iedereen weet de natuur te vinden. Soms omdat zij er niet toe in staat zijn door een lichamelijke beperking, financiële belemmeringen of andere zorgen.

Wat zorgt ervoor dat je niet de natuur in gaat? Wat is er nodig om wél de natuur in te (kunnen) gaan? Hiervoor hebben we verschillende ervaringen nodig.

Verschillende manier om mee te denken

Als je hier graag over mee wilt denken, dan kan dat op 2 manieren:

  • In een groep (max 12 personen) gaan we (max 2x per jaar) op locatie in gesprek
  • Online, via een vragenlijst wordt je mening gevraagd
Jongetje geniet van natuur

Natuur heeft een positief effect op ons

Wat verwachten we van de (klankbord)groep?

  • De groep bestaat uit maximaal 12 mensen. Er wordt gekeken naar een diverse groep mensen en een afspiegeling van de stad Rotterdam (migratie-achtergrond, leeftijd, seksuele identiteit en voorkeur, beperking etc.)
  • De groep komt 2x per jaar op locatie samen: we bespreken vragen die we hebben met een wandeling door de natuur en/of een maaltijd
    • Tussentijds hebben we contact via mail of online vergaderingen
  • Wij zorgen altijd voor een veilige sociale omgeving
  • Je bent voor minimaal 1 jaar betrokken
Ackerdijkse Plassen

Aan de noordkant van Rotterdam is natuur te vinden

Wat bieden we de klankbordgroep?

We vragen meer tijd aan de mensen in de klankbordgroep. Daarom bieden we:

  • Reiskostenvergoeding - Als je voordelen wilt (zoals reiskosten) raden we een vrijwilligersovereenkomst bij Natuurmonumenten aan. Dit voelt wellicht wat zwaar, maar hoeft het niet te zijn. We verwachten dan een minimale inzet van 1 jaar en aanwezigheid bij 2 bijeenkomsten. Mocht je liever geen overeenkomst aangaan, dan is dat ook prima, maar kunnen we helaas geen reiskosten vergoeden.
  • Excursie / gesprek met de boswachter
  • De mogelijkheid om te werken aan meer diversiteit en inclusie in de natuursector

Wij leren graag van jou!

Je kunt je aanmelden voor de online vragenlijst of de klankbordgroep bij Natascha Hokke, boswachter communicatie rondom Rotterdam, via [email protected] of via M 06 15014102.

Geef gerust aan waar je behoeften liggen, dan zoeken we samen naar de meest geschikte vorm. Dankjewel alvast!

Wandelroute rond de Ackerdijkse Plassen, vlak bij Rotterdam

Wij leren graag van jou!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter