natuurgebied

Ackerdijkse Plassen

Ackerdijkse Plassen

Op een steenworp afstand van Pijnacker-Nootdorp, tussen Delft en Rotterdam, ligt de Ackerdijkse Plassen. Een belangrijk vogelgebied in Nederland dat, ondanks de druk van de Randstad, ruimte biedt aan veel bijzondere vogels. De afwisseling van rietland, bosjes, plassen en grasland zorgt ervoor dat veel soorten vogels waaronder de bosuil, kluut, blauwborst en grutto hier voorkomen.

Fotograaf: Maarten van de Ven

De Ackerdijkse Plassen is ooit ontstaan door kleinschalige veenwinning. Met de uiteindelijk gewonnen turf zijn de ovens gestookt waar het typische Delfts blauw in gemaakt werd. Nu wisselen moeras, plas, wei en bos elkaar af in het natuurgebied. Door deze afwisseling vinden veel verschillende diersoorten hier een plekje.

Fotograaf: Martin MosVogelparadijs

De Ackerdijkse Plassen is een echt vogelparadijs; elk seizoen zijn er andere vogels te bewonderen. In het voorjaar vind je er broedvogels zoals de grasmus en watersnip. Ook weidevogels als de grutto en tureluur voeden in het natuurgebied hun kroost op. Groepen aalscholvers bouwen nesten in bomen en broeden in kolonies rond de plassen. In het voorjaar en de late herfst zijn er vogels als de witgat, kemphaan en groenpootruiter. Zij vullen in de Ackerdijkse Plassen hun reserves aan op de doortrek van noord naar zuid en terug. In de winter dobberen er duizenden eenden en ganzen in het natuurgebied.

Ontspanning vanachter je beeldscherm

De boswachters laten je op Instagram zien dat natuur overal en heel dichtbij kan zijn. Verbaas je over planten die tussen de stenen een weg naar het zonlicht vinden, of over de zeldzame vogels die op fietsafstand van Rotterdam een slaapplek vinden in de Ackerdijkse Plassen. Volg ons op Instagram >

Fotograaf: Ad SchalekampNazomerfeest in de Ackerdijkse Plassen

Om de vele vogels die er leven de rust en ruimte te gunnen, is het natuurgebied normaal gesproken niet toegankelijk. Er worden zo nu en dan uitzonderingen gemaakt tijdens rondleidingen en excursies. Ook tijdens de feestelijke Nazomerfeest in september ben je van harte welkom in dit bijzondere natuurgebied! Of ga eens mee met de maandelijkse wandeling met de boswachter door de Ackerdijkse Plassen. 

Wandelen rondom het natuurgebied

Wil je op een ander moment van de Ackerdijkse Plassen genieten? Om het natuurgebied is een ongemarkeerde route uitgezet. Deze route is goed begaanbaar voor wandelaars en fietsers en - behalve de Zwetkade - ook voor rolstoelgebruikers. Ontdek de enorme kolonie aalscholvers of spot weidevogels in de omliggende polder. Vanaf de uitkijkpunten langs de wandelroute is het gebied goed te overzien en heb je telkens een ander uitzicht. 

Ontdek het Rotterdams platteland

Wil jij de polders ontdekken? Er is een scala aan wandel- en fietsroutes over het Rotterdams platteland en in Midden-Delfland. Verschillende Polderpadroutes voeren je langs de Ackerdijkse Plassen.

Download een van de Polderpadroutes in de gratis route app van Natuurmonumenten en geniet tijdens de fietstocht van de buitelende kieviten in de lucht die vrolijk de lente aankondigen op het Rotterdams platteland. Luister tijdens de route naar de boeiende verhalen van mensen die hun hart verpand hebben aan dit gebied. Of kijk alvast op www.polderpad.nl!

word nu lid