natuurgebied

Beeckestijn

Cultuurhistorie van de buitenplaats

Beeckestijn heeft een rijke geschiedenis als buiten voor gegoede Amsterdammers. De eigenaars kwamen per boot over het toenmalige Wijkermeer naar hun zomerverblijf aan de binnenduinrand in Kennemerland toe gevaren. De drukke en vieze stad werd ingewisseld voor de grandeur van de buitenplaats.

Bewoners en eigenaren

In 1742 wordt Beeckestijn gekocht door Jan Jacob Boreel Beeckestijn. Van alle bewoners drukte hij het meest zijn stempel op het uiterlijk van de buitenplaats. Beeckestijn was oorspronkelijk niet bedoeld voor permanente bewoning, maar eerder te vergelijken met de zomerhuisjes van nu. Naar de maatstaven van de 18e eeuw, de glorietijd van de buitenplaatsen, was het aan de kleine kant voor een familie van stand. Boreel liet later twee zijvleugels en twee koetshuizen bijbouwen. Het zomerhuis was nooit echt goed te verwarmen. In iedere kamer was maar één stookplaats.

Vanaf eind 19e eeuw woonde de familie vooral in hun beter verwarmde stadsverblijf aan de Herengracht en verhuurden zij Beeckestijn. Huis en tuinen blijven tot aan 1953 in het bezit van de familie Boreel. Daarna ontfermt de gemeente Velsen zich over huis en tuinen, die op dat moment in zwaar vervallen toestand zijn. 

Sinds 2011 beheert Natuurmonumenten de tuinen en het parkbos van de buitenplaats. Vereniging Hendrick de Keyser draagt zorg voor het landhuis. De Stichting Vrienden van Beeckestijn zetten zich in voor het behoud van huis en tuinen.

Tuinen

Bijzonder aan Beeckestijn is dat steeds nieuwe tuinstijlen zijn aangelegd zonder de oude te vervangen. Al wandelend beleef je classicisme, régence, rococo, Engels-Chinese stijl, vroege landschapsstijl en volle landschapsstijl. De tuin van Beeckestijn is één van de belangrijkste tuinverzamelingen van ons land.

Het tuinontwerp uit 1772 waarop de latere restauraties gebaseerd zijn is van J.G. Michael. Herstel van Beeckestijn was één van de eerste opdrachten van deze later beroemde tuinarchitect.

Beschermd gebied

word nu lid