natuurgebied

Beeckestijn

Cultuurhistorie van de buitenplaats

Beeckestijn heeft een rijke geschiedenis als buiten voor gegoede Amsterdammers. De eigenaars kwamen per boot over het toenmalige Wijkermeer naar hun zomerverblijf aan de binnenduinrand in Kennemerland toe gevaren. De drukke en vieze stad werd ingewisseld voor de grandeur van de buitenplaats.

Bewoners en eigenaren

In 1742 koopt Jan Jacob Boreel Beeckestijn op. Huis en tuinen blijven tot aan 1953 in het bezit van de familie Boreel. Daarna ontfermt de gemeente Velsen zich over huis en tuinen, die op dat moment in zwaar vervallen toestand zijn. 

Vanaf 2011 beheert Natuurmonumenten de tuinen en het parkbos van de buitenplaats. Vereniging Hendrick de Keyser draagt zorg voor het landhuis. De Stichting Vrienden van Beeckestijn zetten zich in voor het behoud van huis en tuinen.

Tuinen

Bijzonder aan de tuinen van Beeckestijn is dat nieuwe tuinstijlen steeds toegevoegd zijn aan de bestaande tuin zonder de oude tuinstijlen te verdringen. Zo kan het dat er een combinatie van verschillende tuinstijlen te vinden zijn; classicisme, régence, rococo, Engels-Chinese landschapsstijl, vroege landschapsstijl en volle landschapsstijl.

Het tuinontwerp uit 1772 waarop de latere restauraties gebaseerd zijn is van J.G. Michael. Herstel van Beeckestijn was een van de eerste opdrachten van deze later vermaarde tuinarchitect.

Beschermd gebied

word nu lid