natuurgebied

Beeckestijn

Beeckestijn

Wandel door het romantische parkbos in landschapsstijl en door strakke, geometrische classicistische tuinen. Op de buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid vind je veel elementen van historische waarde. Er is een klassieke kruidentuin met slangenmuur, bloemenwaaier, romantisch berceau en een barokke siertuin.

Beeckestijn heeft een rijke geschiedenis als buitenverblijf voor welgestelde kooplieden uit Amsterdam. De families voeren over het voormalige Wijkermeer naar hun zomerverblijf aan de binnenduinrand in Kennemerland. De drukke en stinkende stad werd even verruild voor de grandeur van de buitenplaats met een indrukwekkend hoofdgebouw, koetshuis, stalgebouw, een dienstwoning en een ijskelder.  Meer lezen over cultuurhistorie

Beheer van de buitenplaats

Sinds begin 2011 beheert Natuurmonumenten de tuinen en het parkbos van het rijksmonument. Voor het reguliere onderhoud van het park, de siertuinen en de paden continueert Natuurmonumenten zoveel mogelijk de plannen van voormalig beheerder Gemeente Velsen.

Stinsenplanten

Stinsenplanten zijn sierplanten die rond de tweede helft van de 19e eeuw op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen werden aangeplant. Tot op de dag van vandaag hebben ze zich weten te handhaven. De stinsenflora van Beeckestijn is zeer soortenrijk, waarbij het roomwitte Haarlems klokkenspel er uit springt. Kom in het voorjaar naar de buitenplaats om de bloeiende stinsenplanten te bewonderen.

Wat kun je doen op de buitenplaats?

Op de buitenplaats kun je vrij wandelen op wegen en paden. Fietsen en paardrijden kan op de daarvoor aangelegde paden. Honden zijn op het grootste deel van de buitenplaats welkom, aangelijnd of los. Alleen in de siertuinen mogen geen honden komen.

Trouwen op Beeckestijn

De buitenplaats is een erkende trouwlocatie van de gemeente Velsen.  Het landhuis, de siertuinen en het parkbos vormen een prachtig decor voor prachtige en sfeervolle trouwfoto’s. Meer lezen

Wandelen met de boswachter

Wilt u een met een groep een wandeling maken door het park en de tuinen van Beeckestijn? Vraag dan een rondleiding aan via telefoonnummer 075-647 20 40 of mail beeckestijn [at] natuurmonumenten [dot] nl

Podium voor Tuin- en Landschapscultuur

In het hoofdgebouw is het Podium voor Tuin- en Landschapcultuur te zien, een permanente tentoonstelling over de invloed van mensen op hun omgeving. Dit is een initiatief van Natuurmonumenten en Vereniging Hendrick de Keyser en de Vrienden van Beeckestijn.

Hoe is de buitenplaats te bereiken?

Vanaf treinstation Driehuis wandel je in 15 minuten naar Beeckestijn. Je arriveert aan de achterzijde van de buitenplaats.

Kom je met de auto? Neem vanuit het zuiden op de A9 de afslag IJmuiden, vervolgens op de A22 meteen weer afslag IJmuiden en volg de bordjes Beeckestijn. Vanuit het noorden de A22, afslag IJmuiden. Vlak bij Beeckestijn ligt een parkeerterrein.

word nu lid