natuurgebied

Coenecoop Kolonie

Coenecoop Kolonie

De Coenecoop Kolonie is geen groen natuurgebied. Het is zelfs een deel van een bedrijventerrein in Waddinxveen. Het bijzondere zit tussen de muren van een bedrijvenpand. Een vleermuiskolonie van de zeldzame meervleermuizen.

Meervleermuizen

In de spouw van het gebouw heeft zich een kolonie meervleermuizen gevestigd. Meervleermuizen zijn zeldzaam in Europa en ook in Nederland komen ze niet veel voor. Ondanks dat ze in een bedrijvenpand zitten, is Natuurmonumenten zuinig op deze kolonie. Het pand is in 2008 aangekocht en sindsdien proberen we voor de vleermuizen optimale omstandigheden te creeëren.

Werken naast een vleermuiskolonie

In totaal zitten er ongeveer 197 meervleermuizen in het pand. De medewerkers zien de vleermuizen maar zelden. Vleermuizen zijn vooral 's nachts actief en alleen in de zomer. In de zomer is iedereen met zonsondergang meestal al naar huis. 's Winters houden ze een winterslaap.

Vliegend zoogdier

De vleermuis is het enige vliegende zoogdier dat we kennen. Ze kunnen meer dan 20 jaar oud worden. De kolonie in Waddinxveen bestaat alleen uit vrouwtjes. Na de winterslaap trekken de vrouwtjes in april naar kraamkolonies om hun jong te baren en te verzorgen.

Op z'n kop

In Nederland zijn 45 kraamverblijven waar ze in grote aantallen bij elkaar hangen (tot 500 dieren). In mei krijgen ze dan meestal 1 jong. Normaal hangt een vleermuis op z'n kop. Hun bloedsomloop is hieraan aangepast. Maar als ze een jong baren, hangen ze rechtop. Ze vangen het jong op in hun vleugels en draaien dan weer om.

Water belangrijk in de navigatie

Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit muggen en motten. Deze vangen ze als ze boven het water vliegen. De meervleermuis vindt zijn weg veelal boven water. Ze navigeren over slootjes en rivieren zoals wij dat doen over straten en snelwegen. Hierbij halen ze snelheden van 35 km per uur. Een meervleermuis kan 20 jaar oud worden.

Meer lezen over de vleermuis? Kijk op www.vleermuis.net.

word nu lid