Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort Crèvecoeur

Kruithuis Fort Crèvecoeur

Beschermd gebied

Fort Crèvecoeur is een van de weinige gebieden aan de Maas die niet toegankelijk is. Dit zorgt ervoor dat hier planten kunnen groeien die anders onder de voet gelopen zouden worden. Zo vind je hier de zeldzame brede ereprijs en op het strandje groeit de muurpeper volop.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Crèvecoeur
  • Routes

Over het gebied

Fort Crèvecoeur is tot op de dag van vandaag een militaire locatie. Ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog (1587) werd op de plek van het huidige fort door Staatse troepen een schans gebouwd om het scheepvaartverkeer over de Dieze te controleren. De Spanjaarden kregen de schans in handen en bouwden hier in 1599 een heus fort. Maar de soldaten die Crèvecoeur moesten verdedigen, hadden al maanden lang geen soldij ontvangen en lieten zich gewillig door Prins Maurits omkopen. Maurits liet het fort versterken en sindsdien hadden de Staatsen het hier voor het zeggen.

In 1629 gebruikte Frederik Hendrik het fort als logistiek centrum. Manschappen en materieel werden via Fort Crèvecoeur over het water aangevoerd. Fort Crèvecoeur bleef een belangrijke rol spelen in vrijwel alle latere oorlogen, zo ook in de Tweede Wereldoorlog. Toen stond hier eerst Nederlands afweergeschut en later Duits afweergeschut opgesteld. In 1944 is het door de Canadezen ingenomen. Na de oorlog is het fort in gebruik als militair depot en oefenterrein voor de Genie.

Op het terrein vond je tal van gebouwen, er stond zelfs ene kerkje. Nu herinneren de oude kruithuizen nog aan het rijke verleden. Eén keer per jaar openen de spreekwoordelijke deuren van het fort. Tijdens de Open Monumentendagen in september kun je samen met een boswachter van Natuurmonumenten en een gids van de Groene Vesting het terrein verkennen. 

Wil je meer weten over de historie, kijk dan op de website van De Groene Vesting >>

Brede ereprijs

Zeldzame planten

Omdat het nu nog steeds defensieterrein is, is het gebied niet openbaar toegankelijk. Dit is voor de natuur fantastisch! Je vindt op het strandje volop muurpeper en in het gebied komt de brede ereprijs voor, een plant die op de Rode Lijst staat. Er zijn meerdere verhalen over de herkomst van de naam van deze mooie blauw bloeiende plant.

Zo zou hij zijn naam kunnen danken aan de Vlaamse botanist Dodoens, die de planten de naam 'eer ende prijs' gaf vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Een ander verhaal gaat terug tot in de middeleeuwen. Winnaars van grote toernooien kregen een krans van deze bloemen. Tot slot zou het zo zijn dat een Frankische koning vele jaren aan huiduitslag leed en daarvoor, na goede raad van een jager, dit plantje gebruikte en genas van de huiduitslag. Toen gaf hij het plantje de naam ereprijs. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Fort Crèvecoeur

Wat wij hier doen

Beheer van een beschermd gebied

Natuurmonumenten is geen eigenaar van het gebied, maar wij beheren het wel. Runderen houden het gebied hier open. Omdat het gebied normaal niet toegankelijk is en er bijzondere natuur voorkomt, vinden wij het belangrijk dat dit gebied behouden blijft. In 2016 is een deel van het terrein natuurlijker ingericht. Er is een meer natuurlijke toegang voor de Diezemonding gemaakt met een eenzijdig aangetakte nevengeul. Dit is duidelijk zichtbaar, ook vanaf de overkant, de Gelderse Mussenwaard, die wel toegankelijk is.

Help mee